Misli svetega Bernarda

sv Bernard

+ Bog ni nikoli naredil nekoristne stvari. Ni dal dihati še nikomur, ki bi ne bil uporaben. Dokler je človek živ, ima svoje mesto v božjih načrtih.

+ Vemo, da Gospod pride trikrat. Prvič je prišel kot slaboten človek. Zdaj prihaja z duhovno močjo. Končno bo prišel v veličastju in slavi. Sedanji prihod je pot, ki vodi od prvega k zadnjemu.

+ Nadvse je potreben čist namen, s katerim vaša duša želi ugajati le Bogu, ki vam bo tudi pomagal, da pridete v njegovo bližino. Biti v božji bližini pa se pravi gledati Boga, kar je največja sreča, dana samo tistim, ki so čistega srca.

+ Bog je prišel v telesu, da bi se razodel ljudem, ki so iz telesa. Da bi spoznali njegovo dobrotljivost, je razodel svojo ljudomilost.

+ Razen sebe ljubezen ne išče drugega razloga, ne drugega sadu; njen sad je, da doživlja ljubezen. Ljubim, ker ljubim, ljubim, da ljubim.

+ Kaj je skopost? Živeti nenehno v bedi iz strahu pred bedo.

+ Kristusov križ je za človeka nekaj podobnega kot so za ptice krila: nosi ga kvišku.

+ Če te Marija podpira, ne boš padel; če te ona varuje, se ti ni ničesar bati; če te ona vodi, se ne boš utrudil; če ti je ona naklonjena, boš prišel v rešilni pristan.

+ Na tem svetu ne obstaja ničesar, kar ni podvrženo spremembam, razen Boga samega, pri katerem ni sence menjave.

 

zbira Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh