Misli svetega Bernarda

sv Bernard

+ Bog ni nikoli naredil nekoristne stvari. Ni dal dihati še nikomur, ki bi ne bil uporaben. Dokler je človek živ, ima svoje mesto v božjih načrtih.

+ Vemo, da Gospod pride trikrat. Prvič je prišel kot slaboten človek. Zdaj prihaja z duhovno močjo. Končno bo prišel v veličastju in slavi. Sedanji prihod je pot, ki vodi od prvega k zadnjemu.

+ Nadvse je potreben čist namen, s katerim vaša duša želi ugajati le Bogu, ki vam bo tudi pomagal, da pridete v njegovo bližino. Biti v božji bližini pa se pravi gledati Boga, kar je največja sreča, dana samo tistim, ki so čistega srca.

+ Bog je prišel v telesu, da bi se razodel ljudem, ki so iz telesa. Da bi spoznali njegovo dobrotljivost, je razodel svojo ljudomilost.

+ Razen sebe ljubezen ne išče drugega razloga, ne drugega sadu; njen sad je, da doživlja ljubezen. Ljubim, ker ljubim, ljubim, da ljubim.

+ Kaj je skopost? Živeti nenehno v bedi iz strahu pred bedo.

+ Kristusov križ je za človeka nekaj podobnega kot so za ptice krila: nosi ga kvišku.

+ Če te Marija podpira, ne boš padel; če te ona varuje, se ti ni ničesar bati; če te ona vodi, se ne boš utrudil; če ti je ona naklonjena, boš prišel v rešilni pristan.

+ Na tem svetu ne obstaja ničesar, kar ni podvrženo spremembam, razen Boga samega, pri katerem ni sence menjave.

 

zbira Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh