Ukradli ste mi srce

Prenovljena izdaja knjige Ukradli ste mi srce je izšla v letu 2015, ko so salezijanci praznovali 200-letnico rojstva svojega redovnega ustanovitelja, sv. Janeza Boska. Knjiga je pri Ognjišču prvič izšla maja leta 1974 kot dvanajsta v zbirki Žepna knjižnica Ognjišča. Don Bosko še vedno živi, bolj kot kdajkoli in temu življenjepisu, se je posrečilo don Boska predstaviti živega, kot v resnici je. Z vsake strani, iz vsakega dogodka vstaja lik svetnika kot nekaj silno razgibanega, radostnega ali globoko trpečega. Don Bosko je pesem milosti - milost ga je oblikovala od otroštva do smrti. Njegova svetniška mati je bila prva Božja milost; mati ki si je upala svojemu velikemu sinu reči: »Če boš obogatel, ne bom nikoli prišla k tebi.« Uboštvo, nerazumevanje, trpljenje – vse to je bilo druga milost. Bilo je kot brazda, ki zagrne seme, da umre, da iz njega lahko vzklije klas. Pa še duhovni darovi, dolgi pogovori v preroških sanjah, dar čudežev. Nadnaravno je v njem postalo naravno.
Nekega dne je dejal Materi božji: »No, bova začela?«, potem je blagoslovil hromega otroka in otrok je ozdravel. V zadnjih letih življenja je z neizmerno otožnostjo priznal: »Gospod je tu med nami delal toliko čudežev, toda koliko več čudovitih del bi lahko storil, če bi jaz imel več vere!«
Sv. Janez XIII. imenuje don Boska ‘pesem milosti in apostolata’. V stikih z ljudmi vseh starosti, predvsem pa z mladimi, je znal don Bosko storiti kaj odrešujočega in najti učinkovito besedo. Fantom je govoril: rad vas imam le zato, ker ste mladi. Svojim salezijancem: iščite duše, ne denarja in časti. Svojim redovnicam: vaše vedenje naj bo vedno skromno, oči povešene, glava pa ne. Bogatim: rešitev socialnih problemov je v vaših žepih. Nekemu generalu: še eno bitko morate izbojevati, zadnjo. Nekemu roparju: denarja zate nimam, življenje pa mi je dal Bog in samo on mi ga lahko vzame.
Ta ‘pesem’, kar je don Bosko bil in je, se jasno in ubrano oglaša od prve do zadnje strani te posrečene knjige, ki jo človek prebere na dušek. S to knjigo, pisano v zdravem ljudskem duhu, ki ga je don Bosko imel tako rad,
- naj don Bosko še naprej deli svoje dobrote ...
“Ukradli ste mi srce,” so besede ljubezni, ki jih je don Bosko namenil mladim in jih izpričal z resnično predanim delom zanje. V času, ko se mnogi sprašujejo, kakšna je prava vzgoja, bo pri razmisleku v pomoč življenjepis učitelja mladih, ki je v vsakem mladem, še tako zanemarjenem, znal najti zrnce dobrote in ga voditi skozi življenje tako, da je postal dober kristjan in pošten državljan.

 

    Enzo Bianco – Carlo de Ambrogio
    UKRADLI STE MI SRCE
    296 strani, 11,5 x 18,5 cm,
    broširano, barvna priloga
    redna cena: 9,90 €
    s kartico zvestobe: 8,91 €
    Prelistajte:
    * * *
    morda še kakšen izvod - pokličite 05 61 17 220

Ukradli ste mi srce 3D

iz vsebine

DON BOSKOV SLOVARČEK
A
ANGEL. V skušnjavah kliči na pomoč svojega angela varuha. Želi ti pomagati, bolj kot si to sam želiš.
B
BOG, Bog je naš dobri Oče, zaupajmo vanj. Vsakdo naj opravlja svoje dolžnosti, zavedajoč se božje pričujočnosti. Ne morejo se vsi postiti in ne morejo se vsi podati na dolga romanja v božjo slavo. Tudi ne morejo vsi dajati bogate miloščine, vsi pa lahko ljubijo Boga. Samo hoteti je treba. Vse za Gospoda in za njegovo slavo. Kar koli delaš, imej za cilj božjo slavo!
BOGASTVO. Bogastvo je težko doseči, težko ohranjati in težko uživati.
BOGATAŠ. Ne delajo dobro samo bogataši nam, ko nam dajejo miloščino; tudi mi delamo dobro njim, ko jim dajemo priložnost za dobra dela.
BREZDELJE. Brezdelje je hud sovražnik, proti
kateremu se moramo neprestano boriti.
BRIDKOST. Bog hoče, da pridemo v nebesa, toda
po poti bridkosti.
C
CERKEV. Vsak napor je majhen, kadar gre za Cerkev!
Č
ČAS. Ura, pridobljena zjutraj, je zaklad za večer. Vsaka minuta je dragocen zaklad, ki ima neskončno vrednost – kakor Bog sam.
ČASTIHLEPNOST. Pohvale naredijo človeka samo častihlepnega in prevzetnega.
ČISTOST. Čistost je najbolj čudovita, obenem pa najbolj ranljiva krepost. Bodite pozorni že ob prvem dihu skušnjave.
Kako ohraniti čistost? Sveti Filip Neri je svetoval petero sredstev: varuj se slabe družbe, varuj se brezdelja, ne posvečuj pretirane skrbi svojemu telesu, moli, pogosto prejemaj zakramente.
D
DEJANJE. Samo dobra dela so pravo bogastvo, ki nam pripravlja prostor v nebesih. Treba je moliti (in nikoli nehati), treba pa je tudi delati, delati z vsemi močmi, Sicer gremo pogubi naproti.
DELO. Prepričan bodi, da je vsako delo, ki se ga lotiš, zelo pomembno. Delaj danes tako, da ti jutri ne bo treba zardevati.
Delo je mogočno orožje zoper sovražnike duše.
Delaj za Gospoda; v nebesih boš prejel plačo za vse.
Moja draga mladina, ne priporočam vam toliko pokorščine in discipline, temveč delo, delo, delo.
DENAR. Z denarjem se doseže vse; smrti pa z njim ne moreš podkupiti. Reveži naj bodo vaša hranilnica in vaša banka in Marija vam bo pri teh naložbah zagotovila obresti.
Zaupajte svoje denarne zadeve banki nebeške Matere in deležni boste velikega dobička.
DISCIPLINA. Kdor je mlad lenuh in nepokornež, bo postal kmalu mlad nesrečnež.
DOBROTA. Če hočemo delati dobro, moramo biti zelo pogumni; znati moramo prenesti kakršnokoli ponižanje, pri tem pa nikogar poniževati; biti moramo vedno ljubeznivi.
Delajte dobro vsem, slabega nikomur. Ob koncu življenja bomo obrali sadove svoje dobrote.
DOMIŠLJIJA. Jalovo je misliti na nepotrebne stvari.
DRUŽBA. Bežite pred slabo družbo, bolj kot pred strupenimi kačami. Kateri so slabi tovariši? Tisti, ki govorijo ali počno nespodobnosti ali se pregrešijo proti zmernosti; tisti, ki s prezirom govorijo o veri; tisti, ki vas speljujejo, da ne hodite k božji službi, ali vas nagovarjajo k nezvestobi vašim dolžnostim.
DRUŽINA. Kadar sin zapusti svoje starše in se posveti duhovniškemu poklicu, zasede Jezus njegovo mesto v družini.
DVOM. Pri mladih tudi začetek dvoma stori veliko slabega.
DUHOVNE VAJE. Duhovne vaje niso nič drugega kot vrsta napotkov in premišljevanj o tem, kako bi človeka spodbudili za prijateljstvo z Bogom.
DUHOVNIK. Duhovnik mora goreče živeti notranje življenje, da lahko razsvetljuje ljudi v svoji okolici.

 

pripravlja: Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh