Svetovni dan zemlje

22. april je od leta 1970 svetovni dan zemlje. Namen tega dneva je, da bi spodbudili vse ljudi k aktivnemu in odgovornemu delovanju in skrbi za našo skupno hišo. Torej najprej opomin nam samim, potem pa tudi vsem okrog nas, da je zemlja, torej tisti prostor pod soncem, kjer preživljamo svoje dni, dar, ki nam omogoča preživetje, dar, ki nam zaznamuje kakovost življenja, predvsem pa dar, ki nam ga je Stvarnik izročil v omejeno posest, da z njim odgovorno ravnamo in ga, ohranjenega, lepega, zdravega in čistega posredujemo v roke naših otrok. To poudarja tudi papež Frančišek v okrožnici Laudato si’ (Bodi hvaljen), kjer se sprašuje, »kakšen svet želimo zapustiti tistim, ki bodo prišli za nami, otrokom, ki odraščajo«. Naslov okrožnice izhaja iz klica sv. Frančiška »Bodi hvaljen, moj Gospod«, ki v Hvalnici stvarstva spominja na zemljo, našo skupno hišo – ta je »kakor sestra, s katero si delimo bivanje in je lepa mati, ki nas sprejema v svoj objem«.

Letošnji Svetovni dan Zemlje je že petdeseti - opozarja pa na na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Z ozaveščanjem o pomenu zdravega okolja, ki se ga v času epidemije še toliko bolj zavedamo, se praznovanju Svetovnega dneva Zemlje pridružujemo tudi v Sloveniji.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh