Svetovni dan možganske kapi

Ob tem dnevu vsako leto po celem svetu poteka ozaveščanje (strokovne in laične javnosti) o možganski kapi, saj je to na svetu in pri nas tretji najpogostejši vzrok smrti - za boleznimi srca in ožilja ter rakom, je pa tudi prvi vzrok onesposobljenosti (invalidnosti). Če sumimo na možgansko kap (GROM: G - prizadet Govor, R - ni mogoč dvig Roke, O – Obraz: povešen kotiček ust, M - Mudi se – minuta), moramo nemudoma poklicati številko 112. Pri zdravljenju možganske kapi je namreč hitra reakcija izjemnega pomena, so zapisali na strani ministrstva za zdravje Vlade RS.

V Sloveniji vsako leto zabeležimo približno 4.400 primerov možganske kapi, po možganski kapi pa živi sedaj okoli 40.000 bolnikov. Možgansko kap je mogoče zdraviti učinkovito, če je v okviru časovnega okna največ štirih ur in pol izvedeno raztapljanje strdka s trombolizo. Možganska kap (MK), ki je po vsem svetu najpogostejša nevrološka bolezen, pomeni nenaden nastanek nevroloških simptomov in znakov, in sicer zaradi zamašitve ene izmed možganskih žil ali pa razpoka arterije in posledične krvavitve.

V Sloveniji imamo v okviru eZdravja uvedeno učinkovito zdravljenje možganske kapi, ki deluje preko avdio-videokonferenčnega pregleda bolnikov. V projekt je vključenih 12 bolnišnic, ki sodelujejo s Centrom TeleKap na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Dejavniki tveganja, na katere lahko vplivamo, so povišan krvni tlak, povišan holesterol, sladkorna bolezen, kajenje, telesna nedejavnost, nezdrava prehrana in debelost.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh