Rojstni dan Radia Ognjišče

radio OgnjisceNa današnji dan leta 1994 je začel z neprekinjenim oddajanjem iz ljubljanskega studia Radio Ognjišče - danes torej praznuje svoj 29. rojstni dan. Čestitamo.
RADIO OGNJIŠČE je leto prej (1993) ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče. Po dovoljenjih za prvih pet oddajnih točk se je 5. junija 1994 začelo delo v koprskem studiu. Datum neprekinjenega 24-urnega oddajanja iz ljubljanskega studia v kletnih prostorih Zavoda svetega Stanislava, 28. november 1994, je njegov rojstni datum. Glavni in odgovorni urednik msgr. Franci Trstenjak ob mejnikih posebej omenja še oddajanje 24-urnega programa prek spleta 15. aprila 1997, oddajanje programa prek satelita 1. maja 2004 in popolno prenovo glavnega studia v Ljubljani v letu 2006. "Radio Ognjišče je bil ustanovljen z namenom, da s pomočjo medija prinaša poslušalcem evangelij, veselo oznanilo. Od tega osnovnega namena se nismo nikoli oddaljili, nasprotno, vedno bolj široko je naše evangelizacijsko delo," pojasnjuje msgr. Trstenjak. Drugi namen je po njegovih besedah širjenje domovinskega ponosa.

Ob 25-letnici so bili zbarni podatki: da je Radio "nabral" 219.144 ur programa, v katerem je približno 40 odsotkov govornega dela, med glasbo pa več kot 70 odstotkov slovenske. »Drug drugega podprimo v prizadevanjih za dobro in lepo v naši domovini ter za ohranitev krščanskih korenin našega naroda,« je zbrane na "jubilejnem srečanju" nagovoril msgr. Trstenjak. Dodal je, da je radio v letih delovanja omogočil 130 novih pesmi za zakladnico slovenske glasbe. »Ob našem osnovnem delu, ki je ustvarjanje radijskega programa, si prizadevamo za neposredni stik s svojimi poslušalci. Tako smo več kot 5.000 poslušalcev peljali na radijske počitnice, z Gala in drugimi koncerti smo razveselili blizu 100.000 obiskovalcev. Do zdaj smo pripravili 47 srečanj poslušalcev in prijateljev Radia Ognjišče, na katerih se je zbralo več kot 50.000 ljudi,« je dejal. Spomnil je tudi na deset let kolesarjenja Od Marije k Mariji, s katerim se je zavrtelo že več kot 2.000 kilometrov ter omenil tudi dobrodelno akcijo Pustna Sobotna iskrica, ki je bila letos že sedemnajsta, v vseh teh letih pa je zbrala že več kot milijon evrov za projekte slovenskih misijonarjev. Spomnil je tudi na Prijatelje Radia Ognjišče: »To so podporni člani, dobrotniki, ki so se obvezali, da nas bodo po svojih zmožnostih finančno podpirali. Imamo jih več kot 15.000 in njihov delež pomeni 50 odstotkov vseh radijskih prihodkov.«

Ob srebrnem jubileju je Franci Trstenjak svoja razmišljanja povzel takole: »Ko gledam nazaj, me preveva hvaležnost Bogu in vsem sodelavcem, da se je naša radijska postaja tako dobro zasidrala v slovenskem medijskem prostoru. Vesel in hvaležen sem, da sem pred 25. leti pravilno razmišljal in ostal zvest načrtu. Na začetku je bila potrebna tudi "trma", ki mi je pomagala k uresničenju idej in zamisli. Ves čas pa sem gradil na zaupanju do sodelavcev, ki so in še vedno prispevajo svoj nadvse pomemben delež pri ustvarjanju radijskega programa in za dobro celotnega kolektiva. - Tudi v prihodnjih letih bo moral Radio Ognjišče skrbeti za evangelizacijo, informiranost, izobraževanje in zabavo. Še naprej bo potreben poudarek na vsem, kar vzpodbuja, opogumlja in vliva voljo. V slovenski prostor moramo prinašati vesele novice, ki dvigajo in utrjujejo upanje sredi obupane in razočarane družbe. Kakor v minulih 25. letih, tako bo potrebno tudi v prihodnosti spodbujati poslušalce k strpnosti, odprtemu dialogu in občutku za stisko človeka.

več o delovanju RO in nekaj iz zgodovine na naši spletni strani in na strani Radia Ognjišče

Rojstni dan vsako leto praznujejo z gala koncertom (letošnji je bil 13. novembra) in s sveto mašo, ki jo bodo danes ob 11.30 darovali v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, ki je radijska zavetnica. Somaševanje bo vodil nadškof Anton Stres.

Vabljeni k radijskim sprejemnikom, saj bodo slavje neposredno prenašali v programu, v video obliki pa na njihovem spletnem portalu in FB strani.

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh