sv. Janez Pavel II.

sv Janez Pavel II»Kardinali so poklicali novega rimskega škofa, poklicali so ga iz daljne dežele,« je ob svoji izvolitvi za naslednika apostola Petra 16. oktobra 1978 dejal poljski kardinal Karol Wojtyla, krakovski nadškof, ki je po 455 letih ‘italijanske vladavine’ postal prvi papež Slovan. »Ti boš popeljal Kristusovo Cerkev v tretje tisočletje,« mu je dejal kardinal Štefan Višinski. Njegova ‘prerokba’ se je uresničila: krmilo Petrove barke je vodil več kot šestindvajset let. Deloval je v skladu s svojim klicem ob nastopu: “Odprite vrata Kristusu!”

JANEZ PAVEL II. (papež od 1978–2005) – Poljak Janez Pavel II., prvi papež slovanskega rodu v dvatisočletni zgodovini Kristusove Cerkve, je ob nastopu svoje službe 22. oktobra 1978 vsemu svetu zaklical: »Ne bojte se! Odprite, na stežaj odprite vrata Kristus!« S tem klicem je napovedal program svojega izredno dolgega papeževanja. Vseskozi si je prizadeval Kristusa približati človeku in človeka pripeljati h Kristusu. Ko je bil izvoljen za 264. naslednika apostola Petra, si je izbral ime Janez Pavel II., kot papeško geslo pa je obdržal svoje škofovsko geslo Totus Tuus (Ves Tvoj), s katerim je svojo apostolsko službo zaupal Mariji. Po vzoru apostola Pavla je kot oznanjevalec evangelija veliko potoval: na 104 apostolskih potovanjih je obiskal 129 držav, mnoge večkrat (v Sloveniji je bil dvakrat: leta 1996 in 1999). Na vernike in vse ljudi dobre volje je naslovil štirinajst pomembnih okrožnic in številne druge dokumente, v katerih je potrjeval svojo vodilno misel: "Pot Cerkve je človek." Svojim mladim prijateljem je podaril Svetovne dneve mladih. Zadnja leta je pričeval z vdanim prenašanjem bolezni. Ko se je 2. aprila 2005 vrnil v Očetovo hišo, so ob njegovem pogrebu številni napisi klicali: Santo subito (Svetnik takoj). Glas ljudstva je uslišal njegov naslednik Benedikt XVI., ki ga je 1. maja 2011 razglasil za blaženega, 27. aprila 2014, na nedeljo Božjega usmiljenja, pa je bil prištet med svetnike.

nekaj misli:

Življenje je zaupano človeku kot zaklad, ki ga ne sme zapraviti, kot talent, s katerim mora gospodarno upravljati. Človek mora o njem dati odgovor svojemu Gospodarju.

Starši, ravnajte tako, da bo vaše vedenje zaslužilo spoštovanje in ljubezen s strani vaših otrok.

V družini je vsak spoštovan, upoštevan in češčen, ker je človek in če je kateri bolj potreben, je tem večja in budnejša skrb zanj.

Božji MI je večni vzor človeškega MI; tistega MI predvsem, ki ga oblikujeta mož in žena, ustvarjena po Božji podobi in sličnosti.

Kdor izgubi čut za Boga, kmalu izgubi tudi čut za človeka, za njegovo dostojanstvo in njegovo življenje. (sv. Janez Pavel II.)

več o sv. Janezu Pavlu II.

 

nekaj knjig o njem, ki jih je izdala založba Ognjišče - Slomškova:

Janez Pavel II. Karol Veliki

Cvetke Janeza Pavla II.

Janez Pavel II. v očeh Benedikta XVI.

DVD Ne bojte se!  Prva risana biografija Janeza Pavla II.

pripravlja: Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Resnica, ki jo iščemo, resnica, ki našim korakom podeljuje smisel, nas razsvetljuje, kadar se nas dotakne ljubezen.

(papež Frančišek)
Petek, 18. Januar 2019

Ognjišče na Facebooku

Na vrh