Častitljivi Božji služabnik, škof Friderik Irenej Baraga

Baraga Friderik19. januarja leta 1868 je v Marquettu (Michigan, ZDA) umrl naš junaški misijonar Friderik Baraga, eden največjih sinov slovenskega naroda. (leta 2017 smo se spominjali 220 let od njegovega rojstva, lani pa 150-letnice njegove smrti) V svojem življenju je vedno hodil "za višjim klicem": odpovedal se je karieri pravnika in položaju graščaka ter je izbral duhovniški poklic; kmalu je začutil, da Bog od njega pričakuje več, zato se je odločil za misijonsko delo med ameriškimi Indijanci. Med njimi je deloval z vnemo dobrega pastirja, ki ga je vodila tudi doma, kjer pa je zaradi hladnega janzenističnega duha med duhovščino doživljal veliko nasprotovanj. Iz domovine je odšel brez zagrenjenosti, v srcu je do nje ohranil vso ljubezen. Kot misijonar se je odlikoval po junaški odpovedi: zadovoljen je bil z najnujnejšim za življenje in delo. Ko je postal škof, si je v skladu s tem prepričanjem izbral geslo "Unum necessarium" (Eno je potrebno - namreč: delati za božje kraljestvo, drugo nam je zagotovljeno). (Karel Mauser je napisal roman Le eno je potrebno, ki ga od avgusta leta 2017) objavljamo v nadaljevanjih v Ognjišču.)

Molimo za njegovo beatifikacijo:

Vsemogočni Bog, oče luči,
ki od tebe prihaja vsak dober dar
in ki si nam v svojem služabniku
škofu Frideriku Baragi
poslal tako velikega učitelja in pastirja,
usliši našo pobožno prošnjo
in poveličaj ga, da bo pred vesoljno Cerkvijo
prištet k blaženim,
po Kristusu našem Gospodu.
Amen.

Na priprošnjo Božjega služabnika Friderika Baraga nam podeli milost življenja po evangeliju.

več o častitljivem Božjem služabniku Frideriku Baragi na naši spletni strani:

Pri Ognjišču smo letos ponatisnili pobarvanko (Škof Baraga) o svetniškem misijonarju ... več tudi na naši spletni strani v predstavitvi pobarvanke (lahko jo tudi prelistate)

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Križ je neločljiv od človeka, kakor je neločljiva od njega njegova senca. Križ si nalagaš najprej sam, nalagajo ti ga bližnji, družba, politika, finance.

(Alojz Rebula)
Nedelja, 17. Februar 2019

Ognjišče na Facebooku

Na vrh