Muzej motociklov Grom

1401-042-001-Muzej-motociklov-139 copyDel slovenske tehniške dediščine, ki jo hranijo domači muzeji, smo vam že predstavili v prispevkih Muzej pošte in telekomunikacij ter Mestni muzej Idrija. Leta 1951 je bil ustanovljen Tehniški muzej Slovenije, ki domuje v nekdanjem kartuzijanskem samostanu Bistra pri Vrhniki. Ustanovljen je bil, da bi raziskoval, zbiral in javnosti predstavljal slovensko tehniško dediščino. V Sloveniji imamo vrsto zasebnih muzejev oz. zbirk, v katerih zbiratelji posvečajo posebno skrb tehniški dediščini. Med njimi je tudi muzej, posvečen motociklom, ki predstavlja eno večjih in najbolj pestrih zbirk motociklov na svetu. Muzej motociklov Grom je bil ustanovljen septembra 1997, z željo, da se ohrani del slovenske tehnične kulture na tem področju. Zaživel je dve leti pozneje in tako letos praznuje 15. letnico svojega delovanja.

 1401-042-logo 1401-042a 

Nahaja se na Vranskem, tik ob izvozu z avtoceste. V muzeju sta prikazana zgodovina in razvoj svetovnega ter slovenskega motociklizma. Poleg vseh vrst motorjev zbudijo našo pozornost registrske tablice iz obdobja pred drugo svetovno vojno, pa tudi usnjene ter lanene obleke, čelade, medalje, značke, znamke, plakati in mnogi drugi predmeti. Muzej motociklov Grom privabi številne obiskovalce: od najmanjših do najstarejših, od šolarjev do vrhunskih poznavalcev. Prvim muzej morda vzbudi sanje o lastnem motociklu, oni drugi pa občudujejo tehnološki razvoj.

1401-042-006-Muzej-motociklov-060

Zajemi vsak dan

Velikonočni kristjan mora prinašati v svojo okolico, najprej v svojo družino, med svoje prijatelje in sodelavce vedrino in mir, krščanski optimizem in delovno vzdušje.

(Franc Bole)
Četrtek, 18. April 2024
Na vrh