Muzejska zbirka Botognice

100. obletnica začetka prve svetovne vojne

1407-045-01Grozovite razsežnosti prve svetovne vojne smo deloma na tem mestu predstavili v prispevku Kobariški muzej (marca 2012). Poleg Kobariškega muzeja, svoja vrata je odprl 1990, spomin na prvo svetovno vojno ohranjajo tudi nekateri zasebni muzeji, muzejske zbirke in muzeji na prostem, ki jih povezuje Pot miru. Čeprav prevladuje mnenje, da se je javnost za številne zgodbe, podatke, osebne predmete vojakov, nepregledne količine orožja začela zanimati šele v devetdesetih letih, ne smemo pozabiti, da so nam prav posamezni zbiratelji ohranili dragocene muzejske predmete.

Na Krnskem pogorju

Mirko Kurinčič iz Drežnice spada med prve zasebne zbiratelje ostalin prve svetovne vojne pri nas. Njegova zbirateljska strast se je začela prebujati, ko je še kot otrok prisluhnil svojim staršem, ko so se pogovarjali o vojnih grozotah ter velikokrat omenjala tudi Mirkotovega strica, ki je izgubil mlado življenje nekje na bojnih poljih prve svetovne vojne.

Mirko Kurinčič je svojo Muzejsko zbirko Botognice javnosti odprl leta 1993. Sestavljata jo dva tematska sklopa: prva svetovna vojna in Drežnica nekoč.1407-045-02

    Dodatne informacije

    Muzejska zbirka Botognice in vodništvo Mirko Kurinčič, Drežnica 22 a, 5222 Kobarid, tel.: 05 38 48 601 ali GSM 031 746 023, spletna stran wwww.dreznica.si

Zajemi vsak dan

Bogatašem tega sveta naročaj, naj se ne prevzamejo in naj ne naslanjajo svojega upa na nezanesljivost bogastva, temveč na Boga, ki nam obilno daje vsega v uživanje.

(apostol Pavel)
Sreda, 24. April 2019

Ognjišče na Facebooku

Na vrh