Misli Jeana Guittona

Jean Guitton

+Kaj pomeni biti čist? Čista voda je tista, ki ni mot­na. Čisto nebo je nebo brez oblakov. Čista duša je prozorna in v njej odsevajo vse stvari kot v ogledalu. Čist pogled je glo­bok kot voda v vodnjaku. Otroci so lažje čisti kot odrasli ljudje, zaradi tega odrasli včasih nevede zavidajo otrokom.

+ Najtežje uresničujemo pravičnost v govorjenju. Ko govorimo o drugih, skušajmo molčati o njihovih napakah in raje govorimo o njihovih dobrih lastnostih.

+ Upati pomeni verovati v prihodnost. Kristjani verujemo, da nam bo prihodnost, če imamo čisto srce, v veliko veselje. Upanje temelji na božji dobroti, ki nas je ustvarila, da bi bili srečni.

+ Tolažiti sočloveka ne pomeni veliko govo­riti, ampak ga tiho in neopazno spremljati. Beseda, ki je ob­stala na ustnicah, govori glasneje kot izgovorjena. Tolažiti pomeni pokazati drugim, da smo z njim. Osamljenost je bolj utrujajoča kot trpljenje.

+ Kristjani so bili vedno prepričani, da Jezus ne more ničesar odreči ženi, ki si jo je izbral za mater. V molit­vi Zdrava Marija, ki jo tako pogosto ponavljamo, izročamo Ma­riji dva trenutka našega življenja: sedanjega in tistega ob uri naše smrti.

+ Po naši povezanosti z Bogom smo vsi dosti tesneje povezani z vsemi, kot smo povezani s svojimi najtesnejšimi prijatelji.

+ Če imaš več zdravja, več znanja, več vere, več denarja, ti ta 'več' ne pripada. Deliti ga moraš z drugimi.

+ Razdajati svoje srce pomeni tolažiti. Otroci so sposobni potolažiti odrasle, ko so ti žalostni. Omogočimo otrokom, da obujajo veselje do življenja, ki ga je polno njihovo srce.

+ Resnično vernega človeka čas skrbi manj kot večnost. Čas gleda v luči večnosti.

+ Manj ko se človek boji, da bo jutri umrl, bolj se umešča v življenje, kakor da mu nikoli ne bo treba umreti. Misli na svoje male zadeve in pozablja na veliko zadevo svoje usode.

+ Pri Bogu mi je všeč to, da vidi ljudi take, kot so, in da so tudi oni taki, kot jih On vidi.

+ Če bi v obhajilu čutili božjo prisotnost, bi ne bili več na zemlji, ampak v nebesih; to ne bi bila več vera, ampak gledanje. + V veri je veliko več ljubezni kot v gledanju.

+ Prava ljubezen je vesela, mladostna, čista; njen nasmeh je odkrit in jasnega pogleda... Prava ljubezen je darežljiva, ima velike načrte, okoli sebe želi videti veliko sreče, obogatiti more življenje.

+ Naravna vera je dvigovanje človeka k Bogu. Človeku ponuja samouresničitev. Bog je cilj v istem smislu, kot je vrh gore hribolazčev cilj.

+ Ko bi Bog ne bil težaven, bi bil na dosegu roke. Ne bi bil transcendenten in ne bi bil Bog. Če pa Bog je Bog, potem je med Njim in nami nesorazmerje. Nič čudnega torej, če moramo za to, da bi ga opazili, stopiti na prste duha.

+ Moja vera je tole: neki človek je bil Ljubezen. Nihče ni nikdar govoril tako kot on. Končno je bilo v svetu slišati Ljubezen. Vendar svet ne mara Ljubezni. Svet je brezčuten. Zato je bila Ljubezen izključena. Bila je zavržena.

+ Vedeti je več kakor videti. Verovati je več in lepše kakor vedeti, ker je v dejanju vere veliko ljubezni.

+ Vera v božjo besedo je dokaz naše ljubezni. Vera in ljubezen sta tesno povezani: vera vodi k ljubezni, ljubezen vodi k veri.

zbira Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh