Misli Daga Hammarskjoelda

DAG HAMMARSKJOELD

ŠVEDSKI EKONOMIST, PRAVNIK, DIPLOMAT, SEKRETAR OZN, KRŠČANSKI MISTIK (* 1905 - † 1961 )

 

+ Ohrani me v svoji ljubezni, kakor hočeš, da bi tudi drugi ostali v moji ljubezni. O, da bi bilo vse v tem mojem bitju tebi v čast. O, da ne bi nikdar obupoval! Kajti v tvoji roki sem in vsa moč in dobrota sta v tebi.

+ Kaj je katera koli zemeljska sreča v primerjavi z Jezusovo obljubo: "Da boste tudi vi tam, kjer sem jaz"?

+ Ne sanjaj o prihodnosti: ne bo ti povrnila preteklosti, tudi ti ne bo uresničila drugih sanj po sreči! Tvoja dolžnost, tvoja nagrada in tvoja usoda so tukaj in zdaj!

+ Da odpustimo samemu sebi? Ne, to nima nobenega pomena. Drugi nam mora odpustiti. Toda v odpuščanje lahko verujemo le tedaj, če sami odpuščamo.

+ Bog tedaj, ko nehamo verovati vanj, ne umrje. Mi pa umremo tisti trenutek, ko naše bitje ni več prežeto z njegovo svetlobo.

+ Vsak dan je kot celo življenje. Vsako jutro moramo povzdigniti skodelico svojega življenja, da prosimo, da sprejemamo, da dajemo nazaj.

+ Za minulo: hvala! Za prihajajoče: da!

+ Več velja iz vsega srca storiti dobroto enemu človeškemu bitju kakor žrtvovati se za človeštvo

+ Da odpustimo sami sebi? Ne, to nima nobenega pomena. Drugi nam mora odpustiti. Toda v odpuščanje lahko verujemo le tedaj, če sami odpuščamo

+ Daj nam duha čistosti, da te bomo videli; duha ponižnosti, da te bomo slišali; duha ljubezni, da ti bomo služili; duha vere, da te bomo živeli

+Ohrani me v svoji ljubezni, kakor hočeš, da bi tudi drugi ostali v moji ljubezni. O, da bi bilo vse v mojem bitju tebi v čast!

+ Vsak dan je kot celo življenje. Vsako jutro moramo povzdigniti skodelico svojega življenja, da sprejemamo, da prosimo, da dajemo nazaj.

+ Prevzeti moramo odgovornost za svoj neuspeh, ne gre pa nam čast za uspeh. Človekova svoboda je svoboda, da Boga izda. Da nas Bog ljubi, je prav gotovo - odgovor pa je prostovoljen.

+ Ne meri višine gore, dokler ne dosežeš njenega vrha. Tam boš videl, kako nizka je

 

zbira Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh