Urednikova beležnica november 2013

1305-124a copy

Z novembrom se prične še napeto obdobje v našem uredniškem in založniškem delu. Načrtovati moramo nov letnik, pripraviti Miklavžev katalog in katalog drugih naših izdaj, ki ga boste prejeli naslednji mesec. Miklavžev katalog vam ponuja veliko idej za obdarovanje, predvsem otrok. Na naši spletni strani in v splošnem katalogu, ki bo izšel še pred Miklavžem, pa boste dobili veliko predlogov za obdarovanje najstnikov (njim je nekaj prostora namenjenega že v Miklavževem katalogu) in odraslih. V času krize je pametno pokloniti knjigo, saj je to darilo, s katerim lahko komu pomagamo rešiti kakšno življenjsko vprašanje. Dobra knjiga obogati življenje, česar smo v tem času še posebej potrebni. Knjige Ognjišča so dokaj poceni in dostopne tudi za plitvejše žepe. Velja pa tudi: več ko boste kupovali naših knjig, višje bodo naklade in cene ugodnejše.

1305-124B - plamen

Prav o božičnem času – torej primerne tudi za Miklavževo obdarovanje – govorijo tri nove knjige za otroke. Dve knjigi – Naredimo svoje jaslice (božična sestavljenka) in Moje jaslice – sta si podobni. Iz obeh lahko otrok sestavi svoje jaslice. Za to ne potrebuje ne lepila ne škarij. Ob besedilu v knjigi bo otrok spoznal dogodke ob Jezusovem rojstvu od oznanjenja Mariji do obiska svetih Treh kraljev. Tretja, Božične dejavnosti, prinaša ure in ure ugankarske zabave z igrami kot so: ugani razliko, labirinti, poveži točke, izloči vsiljivca, odkrij zabavne napake, pobarvaj sličice z voščenkami ali barvicami ... Več o vseh treh knjigah si lahko preberete v Miklavževem katalogu.

1305-124B - plamen

V začetku novembra je praznik vseh svetih in dan vernih duš. Na žalost se pri nas uveljavlja nam tuje praznovanje noči čarovnic, ki v tesnobo krajših dni in prevladovanja teme prinaša samo še večjo tesnobnost, otrokom pa strah. Ravno zato je prav, da ponovno odkrijemo pomen dneva vseh svetih in svetništva. Svetniki so tako nagovorili Leona Oblaka, da je o njih napisal sto sonetov. Ponujamo vam jih v knjigi Sto svetnikov in svetnic v sonetih. Pogovor z avtorjem, ki je tudi uspešen pisec besedil za popevke in univerzitetni profesor, si lahko preberete v rubriki gost meseca. O svetnikih govori tudi knjiga Svetniki sveti svetilniki (več o knjigi si lahko preberete na str. 37). Namenjena je predvsem otrokom, saj na njim primeren način prikaže pomen svetnikov za naše življenje in na kratko predstavi življenje nekaterih najbolj poznanih svetnikov. Besedilo je napisala Berta Golob, izvirne ilustracije pa je ustvarila Silva Karim. Zanimivo besedilo, uganke, iskrice itd. bodo otrokom še približali svetnike.

1305-124B - plamen

Iz tiskarne prihaja tudi knjiga Anselma Grüna Ti si moj angel (več o knjigi si lahko preberete na str. 59). Znani pisec duhovnih besedil v njej zatrjuje, da smemo zaupati v to, da nas Bog ne bo pustil samih v naši stiski. Angela, ki nam ga pošilja Bog, lahko nagovarjamo. In s tem, ko ga v stiski nagovorimo, doživimo olajšanje. V knjigi on nagovarja angela pomoči, varnosti, tolažbe, upanja, ozdravljenja, tišine, ljubezni ... Ob koncu knjiga podaja še učenje Cerkve o angelih varuhih in nadangelih izpod peresa pokojnega teološkega profesorja Antona Strleta. V pripravi je še knjiga istega avtorja o božičnih angelih. V njej opisuje vlogo angelov pri dogodkih Jezusovega rojstva.

1305-124B - plamen

Prihodnji mesec vas bo čakalo prijetno presenečenje, priloženo Ognjišču. Torej še en razlog več, da ostanete ali postanete zvesti naročniki naše revije.

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh