Darilo v ropotarnici

ZG za advent in bozic19Poštar je dvakrat pozvonil. Še nekaj dni je manjkalo do božiča. V rokah je držal velik zavoj, ovit v dragocen papir in povezan z zlatimi trakovi.
»Naprej,« se je zaslišal glas iz notranjosti. Poštar je vstopil. Znašel se je v zanemarjenem stanovanju, v temačni sobi, polni prahu. V velikem naslanjaču je sedel starček.
»Poglejte, kako lepo božično darilo!« je veselo dejal poštar.
»Hvala. Kar na tla ga dajte,« je dejal starček z glasom, ki je zvenel najbolj žalostno na svetu.
Poštarju je zavoj postajal v rokah vse težji. Dobro je vedel, da je v njem polno dobrih stvari in da ta starček gotovo nima prostora, kamor bi ga postavil. Toda zakaj je tako žalosten?
»Toda, gospod, prejeti tak paket je praznik. Veseli bi morali biti.«
»Ne morem. Zares ne morem,« je dejal mož s solzami v očeh. Poštarju je povedal zgodbo o hčerki, ki se je poročila v bližnje mesto in postala bogata. Vsako leto mu je za praznike poslala zavoj z napisom: »Očetu – hčerka Lucija in mož.«
Nikoli osebnega voščila, nobenega obiska ali povabila: »Pridi k nam za praznike.«
»Pridite pogledat,« je naposled dejal starec in s težavo vstal. Poštar mu je sledil vse do ropotarnice. Mož je odprl vrata.
»Ampak ...« je samo zamomljal poštar. Ropotarnica je bila zvrhano polna prazničnih daril. Tam so ležala od prejšnjih let. Bila so nedotaknjena v dragocenem papirju in z bleščečimi trakovi. »Zakaj jih niste odprli?« se je začudil poštar.
»Zato ne,« je grenko odvrnil starček, »ker v njih ni ljubezni.«

zgodba Darilo v ropotarnici je iz knjige  Zgodbe za advent in božič, str. 45-46.

    ZGODBE ZA ADVENT IN BOŽIČ
    Zgodbe za dušo – Nova serija 2, zbral Božo Rustja
    152 str., 11,5 x 20 cm, barvne fotografije, mehka in trda izdaja
    mehka redna cena: 4,90 € - s kartico zvestobe: 4,41 €
    trda redna cena: 7,90 € - s kartico zvestobe: 7,11 €
    Prelistajte:
    * * *
    Naročite knjigo
    v spletni knjigarni Ognjišča

ZG za advent in bozic 3D

Knjiga želi približati vsebino božičnega praznika in pomagati v pripravi nanj. Potrošniški način življenja, tudi potrošniški ‘val’ pred božičem, hitenje in plitvost sodobne družbe nas odvračata od poglobljenega praznovanja.
V knjigi so zgodbe, molitve in drugi sestavki, ki nam bodo pomagali da bo advent res čas priprave na praznik Gospodovega rojstva in da ga bomo res doživeto praznovali. Vodila nas bo vse do praznika Gospodovega razglašenja (Svetih treh kraljev), da se bo božično sporočilo vtisnilo in ga bomo ohranili v svojem srcu.

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zaupanje nas radosti, / da bomo vstali tudi mi, / po veri pričakujemo / življenje večno, blaženo.

(bogoslužni molitvenik)
Nedelja, 5. Maj 2024
Na vrh