Kaj početi s postnim časom

iz knjige Andrea Schwarz: ODVALIMO KAMEN, KI NAM ZAPIRA POT V ŽIVLJENJE 160 strani, 12 x 20 cm, trda vezava;

* * *  Prelistajte    * * *  Naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 6,95 €; s kartico zvestobe: 6,26 €

Zakladnica molitve25

2. postni teden:
Postne odpovedi kaj hitro postanejo prepovedi in izgubijo smisel, če se zanje ne odločimo premišljeno. Košček čokolade, kava, mobilni telefon, alkohol … Kaj izbrati, da bo imelo v sebi resnično željo po izboljšanju?
Ste imeli v otroštvu močan zgled v bližnji osebi, ki se je znala odpovedovati premišljeno in srčno? Če je odgovor ja, bodite za zanj/-o hvaležni. Andrea Schwarz razmišlja, kaj početi s postnim časom. Po branju njenih vrstic sem začela svoje bližnje spraševati, kako so oni kot otroci doživljali odrasle in njihov post. Nič spodbudnega nisem izvedela. Večinoma smo zmedeni, nekateri s sabo nosimo žuganje, drugi slab zgled visokoletečih obljub, ki tam sredi postnega časa izgubijo zalet in niso rodile sadov, tretji se spominjajo maminih neuspelih poskusov, ko je želela post izkoristiti za hujšanje … Namesto želje po pozitivni izkušnji se zaradi strahu pred neuspehom odpovedi najraje sploh ne bi lotili.
Zakaj je tako?
Ker ne vidimo resničnega smisla.
»Izziv postnega časa je spremeniti nekaj v svojem ustaljenem redu, da dobijo stvari nov zagon in lahko na novo stečejo. – In se s tem mogoče tudi na novo uredijo.« Kot pri selitvi.

 

Misli upanja skozi postni in velikonočni čas
Avtorica knjige nas vabi, da se na začetku poti najprej skušamo zavestno odločiti, kaj v življenju resnično potrebujemo ... V tem smislu je namreč treba razumeti odpoved, post.  Kdor se poda na pot, se odpre za novo, v njem se vse spreminja. Odpreti se življenju pomeni iti v globino – spreminjati vrstni red, postavljati nove prioritete. Ko gremo v globino se ne smemo ustrašiti, dopustiti moramo, da se nas dotakne in tudi mi se moramo nje. Če upamo in zaupamo v svetlobo, se je treba večkrat pogrezniti tudi v temo - če verujemo v življenje, lahko sprejmemo tudi smrt

 izbira in pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Stvari vidimo zato, ker so. Stvari pa so zato, ker jih Bog vidi.

(sv. Avguštin)
Sreda, 15. Maj 2024
Na vrh