Rahela

Ime Rahela je med ženskimi imeni v Sloveniji na 642. mestu. Dne 1. 1. 2012 je bilo s tem imenom poimenovanih 92 (1971: 32; 1994: 64) oseb. Različice imena Rahela so: Rahila (2012: 9), Raja (8), Raša (12).


    God:

    • 1. januar

Rahela je svetopisemsko ime. Izhaja iz hebrejskega imena Rahél z nekdanjim pomenom 'ovca', preneseno 'potrpežljiva'. Rahela je v grščini 'Rahél, v vulgati Rachel. Po stari zavezi je Rahela Labanova hči in Jakobova (Jakob je začetnik judovskega naroda) najljubša žena. Bila je mati Jožefa in Benjamina, ki sta bila najmlajša Jakobova sinova. Rahela je ob porodu Benjamina umrla.

Rahela je pri Angležih in Francozih Rachel, pri Italijanih Rachele, pri Nemcih Rachel, pri Čehih Ráchel, manjšalno Ráchelka, Raška, El(k)a, pri Poljakih Rachela, pri Rusih Rahil, ljubkovalno Hilja, pri Špancih
Raquel.

Znana imena so se pogosto posplošila v izraze, ki označujejo različne, pogosto negativne človeške like. Tako je iz imena Rahela v češčini nastal izraz ráchel slabšalno in zastarelo v pomenu 'stara, grda ženska'. Angleško žargonsko rachel pa pomeni 'pomladiti (se)' in je nastalo iz angleškega Madam Rachel, the beauty for ever swindler (gl. K. Sornig, Jack and Jill reconsidered, GLS
1975, 2, str. 162).

Osebe z imenom Rahela lahko po Zdravku Revnu (Kdaj goduješ?) praznujejo god 1. januarja, ko je bila nekdaj v slovenskem spisku svetnikov tudi Rahéla, svetopisemska žena, žena očaka Jakoba.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh