10. Trije škofje na jubilejnem romanju

X. romanje: 8. julija 1978

Jubilejnega - desetega romanja invalidov in bolnikov na Brezje, ki ga od leta 1969 pripravlja Ognjišče, so se 8. julija 1978 udeležili trije slovenski škofje: ljubljanski nadškof in slovenski metropolit dr. Jožef Pogačnik, ki je romanje vodil, koprski škof dr. Janez Jenko in ljubljanski pomožni škof dr. Stanislav Lenič. Somaševali so duhovniki iz vseh treh slovenskih škofij skupaj z gosti iz Trsta in Gorice ter Celovca. Na parkirnih prostorih in okoliških cestah se je ob vzornem delu redarjev turističnega društva Brezje nabralo čez 800 osebnih avtomobilov in nad 100 avtobusov. Presežen je bil dosedanji rekord: na romanje se je zbralo nad 10.000 vernih ljudi iz vseh predelov Slovenije.

Več kot dvesto pomočnikov, v glavnem mladina iz veroučnih skupin, je skrbelo za dobro počutje romarjev in za red. Med mašo so spremljali dvajset duhovnikov, ki so med romarji delili sveto obhajilo.

Čeprav romaš leto za letom, se ti vseeno zdi, kot da si prvič pri Mariji na Brezjah, ko gledaš to množico ljudi, ki z zaupanjem moli in prosi - ne toliko za zdravje, temveč bolj za potrpežljivost v prenašanju bolezni. Pri vsej revi jih vidiš vesele, srčne in ob tem moraš biti Bogu hvaležen za zdravje, saj so mu oni hvaležni za svojo bolezen, za svojo invalidnost, za svojo starost! Tako premišljuješ, ko vidiš vse te romarje, ki se zbirajo pri Materi, Kraljici Slovencev na Brezjah. Letos že desetič.

Brezje RIBS 1978Že precej zgodaj je bil prostor pred cerkvijo napolnjen z romarji. Invalidi na vozičkih, bolni in ostareli na sedežih, vsi pa z veliko željo, da bi se srečali z Materjo, ki najbolj čuti s svojimi otroki. Veliko se nas je zbralo. Sveto daritev so ob somaševanju velikega števila duhovnikov vodili trije škofje: ljubljanski nadškof in metropolit dr. Jožef Pogačnik, voditelj romanja, koprski škof dr. Janez Jenko in ljubljanski pomožni škof dr. Stanislav Lenič.

Nadškofova beseda je bila namenjena trpečim bratom in sestram: "Niste prišli k Materi prosit ozdravljenja, prišli ste jo prosit za vdanost v trpljenju. Zato prenašajte trpljenje z veseljem, vsak dan ga darujte za Cerkev in za umirajoče. Bolečina je božji dar, zato ste vi, bolniki in invalidi, posebni božji izbranci."

Med mašo so duhovniki mazilili težje bolnike in ostarele. Dekliški trio z Občin pri Trstu je občuteno zapel tri pesmice, ki so poživile slovesnost.

Po gorah okoli Brezij je deževalo, tudi nam so grozili sivi oblaki, polni dežja. "Marija ne bo dovolila, da bi bil dež, saj ve, da ne moremo teči," mi je zagotavljal starček, ki je vneto prebiral jagode rožnega venca.

Po procesiji in blagoslovu z Najsvetejšim se množica ni in ni hotela raziti. Vsi bi radi šli še v cerkev pozdravit Marijo. Prednost so imeli invalidi na vozičkih, ki so jih peljali skozi cerkev.

Pozdravljanju in veselju ni bilo konca in kraja tudi v popoldanskih urah, ko je bilo še posebno srečanje in pogovor z bolniki, ki ga je vodil prelat dr. Lojze Šuštar. Slovesnost je zaključila mladina z Opčin z glasbenim programom.

Vida Bratina

... se nadaljuje - pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh