sv. Matej (21. september)

mavricijPreden ga je Gospod poklical, je Matej-Levi opravljal službo cestninarja ali mitničarja v Kafarnaumu. Ta poklic je bil pri Judih na slabem glasu: cestninarje so enačili s pogani in z javnimi grešniki, z roparji in razbojniki. Dejstvo, da se je Jezus ozrl nanj, ga je tako prevzelo, da je brez oklevanja pustil vse in šel za njim. Gospoda je spremljal po Palestini, vpijal njegove besede in strmel nad njegovimi deli. Po Jezusovi smrti, vstajenju in vnebohodu si je zadal nalogo, da svoje rojake prepriča, da je Jezus iz Nazareta pravi Mesija, ki so ga napovedovali preroki stare zaveze.

ZAVETNIK
Sv. Matej je zavetnik finančnih in davčnih uradnikov, carinikov, menjalcev in knjigovodij.

IME
Ime Matej izhaja iz latinskega Mathaeus, njegov prvotni pomen je bil ‘dan od Boga’ ali tudi ‘Božji dar’, kar je po pomenu sorodno z imeni Dorotej, Teodor, Bogdan, Božidar.

več o sv. Mateju v knjigi Svetnik za vsak dan - 2. knjiga, str. 170-172.

 sv. mavricij

+ Slavni apostol in evangelist sv. Matej ima na slovenskih tleh le 4 podružnične cerkve (v župnijah Šenčur (Hrastje - 1 (LJ), Gorenje Polje upr. Deskle (Kamenca - 2) - KP, Mirna Peč (Mali Vrh - 3) - NM, in Gomilsko (Šmatevž - 4). - CE. - Nekdanja cerkvica sv. Mateja na Sp. Škofijah-KP (iz leta 1674) je bila za potrebe župnije predelana v majhno dvorano.(5)

 M. in S. Čuk, Svetniški domovi, v: Ognjišče 9 (2022), 98.


Zajemi vsak dan

Zaupaj v Boga z vsem svojim srcem, in na svojo razumnost se ne zanašaj.

(Pregovori)
Četrtek, 2. Maj 2024
Na vrh