Terapija z udarnimi globinskimi valovi

(extracorporeal shock wave therapy – ESWT)

Terapija z udarnimi globinskimi valovi (ESWT) je neinvazivna, moderna in zelo učinkovita metoda zdravljenja, ki se uporablja v fiziatriji, ortopediji, travmatologiji, urologiji in kardiologiji. V medicini je uporaba udarnih globinskih valov uveljavljena predvsem v urologiji, kjer se kot učinkovito zdravljenje ledvičnih kamnov uporablja že od leta 1980. Več kot 20 let pa se uspešno uporabljajo tudi za obravnavo različnih mišično-skeletnih okvar.NiZ 08 2020a
Gre za zvočne (akustične) valove, ki se pretvorijo v udarne valove in se preko sonde in kože prenašajo v globoke podkožne strukture. S prenosom pulznih visoko energijskih valov na podkožna tkiva vplivamo na pospešeno celjenje poškodovanih, vnetih in bolečih struktur. Udarni valovi so v bistvu tresljaji, ki jih čutimo kot neprekinjen pritisk nad bolečo točko.

TERAPIJA
Terapijo z udarnimi valovi vedno predpiše zdravnik specialist na podlagi predhodno opravljene diagnostične preiskave in posveta. Zdravnik bo presodil, ali je terapija z udarnimi globinskimi valovi priporočljiva in varna. Pred začetkom terapije je treba ukiniti tudi protivnetno zdravljenje, ki ga lahko ponovno pričnemo štiri tedne po končani terapiji z udarnimi globinskimi valovi.
Terapija s pripravo traja približno 20 minut in se izvaja le enkrat tedensko. Običajno je potrebnih 3–5 terapij, odvisno od poškodbe in težav.

    Zakaj manj bolečin z uporabo udarnih valov?
    Glavni razlog, je prav v mehanizmu delovanja. Udarni valovi povzročijo spremembo mehanskega dražljaja v elektrokemične signale v celici, celica se posledično aktivira, pospešeno obnavlja in deli. Terapija z udarnimi globinskimi valovi zmanjša bolečino, pozitivno uravnava vnetni proces, spodbudi matične celice, kar pa izboljša regeneracijo in celjenje tkiva.

Na kožo nad bolečim predelom se nanese gel, ki omogoča prenos udarnih valov v telo. Zdravnik ali terapevt z visoko energetskimi zvočnimi valovi obravnava boleče predele telesa (funkcionalne prizadetosti, degenerativne in kalcinirajoče spremembe v tetivno – mišičnem sistemu).
Pri terapiji se uporablja valove s frekvenco 10 do 20 Hz (tresljajev v sekundi), z eno terapijo pa se v telo vnese od 1500 do 3000 udarnih valov. Jakost valov se prilagodi posamezniku glede na njegov prag bolečine. Število in jakost valov sta sicer odvisna od posameznika in območja, ki ga zdravijo, a je za uspeh zdravljenja potrebna tudi zadostna količina energije.
V prvih 24–72 urah po terapiji se bolečina lahko tudi poveča, nakar se postopoma zmanjšuje. Že po prvi terapiji se bolečina lahko zmanjša za 25 do 50 odstotkov, pravi učinki biološke regeneracije pri terapiji z udarnimi globinskimi valovi pa se pokažejo šele nekaj tednov, lahko tudi nekaj mesecev po končanem zdravljenju.

DELOVANJE UDARNIH VALOV IN REZULTATI TERAPIJE
Po splošno sprejeti teoriji o zdravljenju z udarnimi globinskimi valovi ti povzročijo kontrolirane mikropoškodbe bolečega oziroma vnetega področja, zaradi katerih se na novo oblikujejo skupine krvnih žil in živčnih celic, zmanjša se občutljivost receptorjev za bolečino in pospeši regeneracijo tkiva pri kroničnih bolečinskih stanjih. Na ta način visokoenergijski pulzni valovi v telesu sprožijo reakcijo, s katero se zmanjša bolečina in poveča presnovna aktivnost celic, prepustnost membran ter lokalni krvni pretok, kar pospeši proces celjenja. Z udarnimi globinskimi valovi lahko povzročijo tudi proces kavitacije, ki v mehkih tkivih (mišicah, kitah, ligamentih) spremeni velikost in obliko kalcinacij ter olajša njihovo resorpcijo (celo v daljšem časovnem obdobju po končani terapiji).

Najpogostejše diagnoze, kjer se uporabljajo udarni valovi:NiZ 08 2020c

  • plantarni fascitis (petni trn),
  • lateralni epikondilitis (teniški komolec),
  • sindrom rotatorne manšete,
  • bolečine in zadebelitve ahilove tetive,
  • patelarna tendinopatija,
  • trohanterni burzitis,
  • kalcinacije v ramenskem obroču,
  • utesnitveni sindrom,
  • vnetja narastišč mišic in tetiv na drugih mestih (stopalo, koleno, medenica, hrbtenica),
  • kronično boleče mišično-prožilne točke,
  • zunajsklepne kalcinacije,
  • sindrom karpalnega kanala,
  • natrgana ali nategnjena mišica,
  • psevdoartroze.



UPORABA UDARNIH VALOV
Udarne globinske valove se uporablja pri terapiji in zdravljenju različnih bolečin in poškodb, predvsem mišično skeletnih, kadar pri bolniku uporaba drugih metod ni izboljšala bolečega stanja. Dobre učinke se doseže pri kroničnih, dalj časa trajajočih bolečinah.

KDAJ UDARNIH VALOV NE UPORABLJAMO
Terapije z udarnimi globinskimi valovi ne uporabljamo v času akutne faze (faze vnetja), takoj po poškodbi. Tudi za bolnike, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, imajo izrazito osteoporozo, maligna obolenja na obravnavanem področju in sum na globoko vensko trombozo ter nosečnice, je terapija odsvetovana.

KAJ PRAVIJO ZNANSTVENE RAZISKAVE?
Raziskave so pokazale, da terapija z udarni valovi stimulira:

  • pretok krvi, limfe in metabolizem
  • prepustnost celične membrane
  • proliferacijo matičnih celic
  • protivnetni odziv
  • krepitev vezivnega tkiva
  • nastajanje rastnih dejavnikov

 slika.png
PREDNOSTI TERAPIJE
Pozitivni vidiki uporabe terapije za zdravljenje mišično-skeletnih okvar so: varnost, neinvazivnost terapije in dejstvo, da za aplikacijo ni potrebna uporaba anestezije. Rezultati terapije so v večini primerov hitri in na dolgi rok učinkoviti.

M. Jurdana, Narava in zdravje, v: Ognjišče 8 (2020), 94-95.

Zajemi vsak dan

Ljubezen ni slepa: prava ljubezen vidi slabosti ljubljene osebe in si skuša naložiti njeno breme; vidi pa tudi dobre strani ljubljene osebe in spretno opogumlja njene sposobnosti.

(F. X. Van Thuan)
Četrtek, 16. Maj 2024
Na vrh