9. oktober

LETA 1788 ROJEN JOŽEF KOŠIČ

09 10 1788-Jozef-KosicPORABSKI DUHOVNIK, PISATELJ, PESNIK, ETNOLOG, ZGODOVINAR († 1867)

Prvi slovenski pisatelj na Madžarskem, ki je pisal posvetne poučne spise in pri tem moral uporabljati tudi nove besede. Te je prevzel iz štajerskega in kajkavskega hrvaškega govora, deloma pa je uporabljal tudi lastne. Zanimala ga je predvsem zgodovina Prekmurja in je avtor prve pokrajinske monografije ter pisec več slovenskih knjig. V slovenščino je tudi prevedel madžarsko slovnico. Župnikoval je na Gornjem Seniku, kjer je na tamkajšnjem pokopališču nagrobni spomenik, na cerkvenem zidu pa najdemo njegovo spominsko ploščo. V starem župnišču je na ogled tudi stalna razstava, postavljena v spomin slovenskim župnikom, ki so službovali v porabskih župnijah.

 

LETA 1854 ROJEN MIHAJLO PUPIN

09 10 1854-Mihajlo-PupinSRBSKI FIZIK, MATEMATIK IN ELEKTROTEHNIK († 1935)

Srbski fizik in elektrotehnik je po letu 1874 deloval v ZDA. Bil je profesor teoretske fizike na kolumbijski univerzi v New Yorku. Med njegovimi številnimi izumi je najvažnejša Pupinova tuljava za prenos telefonski pogovorov na velike daljave. Svoje življenje je opisal v knjigi Od pastirja do izumitelja (1924).

 

LETA 1857 UMRL JOSEF RESSEL

09 10 1857-Josef-ResselČEŠKI GOZDAR, IZUMITELJ (* 1793)

Njegov najbolj znani izum je ladijski vijak, ki je nastal od začetnih zamisli do praktične uporabnosti večidel na slovenskih tleh. To pa je le delček njegove bogate ustvarjalnosti, kajti težko bi našli panogo, v kateri ni deloval. Samo na različnih področjih tehnike in tehnologije je Resslovih izumov nad trideset. Zavzeto je deloval na področju gozdarstva in kmetijstva, kjer je prispeval k napredku in boljšemu življenju našega človeka. Zaradi odmaknjenosti tedanje Avstro-Ogrske monarhije od žarišč industrijskega napredka je marsikateri Resslov izum zaostal za časom. Vsestransko delovanje tega velikega uma, ki po sodbi strokovnjakov velja za zadnjega genialnega vsestranskega tehnika.

več preberite v prilogi 07_2007

 

LETA 1874 USTANOVLJENA SVETOVNA POŠTNA ZVEZA

09 10 1874-svetovna-postna-zvezaPoštna služba je bila podržavljena povečini v 18. stoletju. Voditelji poštnih služb posameznih držav so vedno bolj čutili potrebo po mednarodni organizaciji, ki bi izdelala splošno veljavna pravila za to pomembno področje medčloveških stikov. Ustanovljena je bila Svetovna poštna zveza, katere rojstni dan je današnji datum.

 

LETA 1892 ROJEN IVO ANDRIĆ

09 10 1892 Ivo AndricBOSANSKI KNJIŽEVNIK IN DIPLOMAT, NOBELOVEC 1961 († 1975)

Doma blizu Travnika v Bosni, književnost je študiral na filozofski fakulteti v Zagrebu, v Gradcu in na Dunaju. Med prvo svetovno vojno je bil kot zagovornik osvoboditve južnih Slovanov izpod A-O nekaj časa zaprt. Zavzemal se je za povezovanje jug. narodov, po vojni pa je bil diplomat, najprej v Vatikanu, potem pa po nekaterih drugih prestolnicah Evrope. Ob začetku 2. svetovne vojne je bil predstavnik jug. vlade v Berlinu, vendar se je zaradi nestrinjanja z jug. oblastmi vrnil v Beograd in živel v osami. Deset let po vojni se je pridružil partiji in postane predsednik jug. zveze pisateljev. Prvo prozo je objavljal po letu 1911. Najbolj prepoznaven je bil v svojih pripovedkah, pisal je romane in novele, tudi feljtone, eseje ... Motive je jemal iz razgibane bosanske zgodovine ... Andrić je v svetu znan predvsem po svojih dveh romanih Most na Drini in Travniška kronika. Njegovo pripovedovanje se odlikuje po prepričljivem opisovanju okolice in obnašanja, ne pa tudi po psihološki obravnavi njegovih likov, v katerem bolj spominja na naturalizem 19. stoletja. Je edini dobitnik Nobelove nagrade za književnost, s področja Jugoslavije, ki jo je prejel leta 1961 za roman Most na Drini kakor tudi za celotno dotedanje delo na »zgodovini enega naroda«. Po razpadu Jugoslavije ga imajo Srbi za svojega, medtem, ko ga Hrvatje menijo, da je tudi hrvaški književnik.

nekaj njegovih misli:

  • Čudno, kako malo je treba, da bi bili srečni; še bolj čudno je, da nam prav tista malenkost manjka.
  • Kaj nam koristijo tudi najboljši vzori iz preteklosti, če z njihovo pomočjo ne gremo dlje od njih v iskanju in delovanju?
  • Včasih sredi dejavnega življenja mahoma začutimo, kako vse odhaja, kako stvari zapuščajo svet in človek človeka. Tedaj se vrnem v svojo samoto, k pravemu domu svoje zavesti.
  • Nič od tega, kar človek v življenjskem nagonu postavlja in gradi, ni v mojih očeh boljše in vrednejše kakor mostovi ... Last so vsakogar, do vsakogar so enaki, koristni, postavljeni smiselno, na kraju, kjer se križa največ človeških potreb.
  • Ni bedak, kdor ne zna brati. Bedak je, kdor misli, da je vse res, kar prebere.

 

LETA 1906 ROJEN LEOPOLD SEDAR SENGHOR

09 10 1906 Leopold Senghorsenegalski pesnik in državnik († 2001)

Po šolanju v Dakarju je v Parizu doštudiral literarne vede in služboval kot profesor v Franciji. Med vojno se je pridružil odporniškemu gibanju. Od razglasitve neodvisnosti Senegala, svoje domovine (1960), je postal njen predsednik vse do upokojitve (1981). Bil je tudi priznan pesnik. V njegovi poeziji si stojita nasproti Afrika in svet kolonialistov; išče spravo med njima, pri čemer sta mu glavni sredstvi odpuščanje in ljubezen.

njegove misli, verzi
(...) Pripravljeni dočakajmo ponovno rojstvo Sveta,
saj smo kot kvas, ki je potreben beli moki.
Zakaj - kdo bi sicer naučil udarjati ritem ta svet, ki so ga ubili topovi in stroji?
Kdo bi ob zori veselo zakričal in zbudil sirote in umrle?
Povejte, kdo bi človeku s predrtimi upi povrnil spomin na življenje?
Pravijo nam ljudje bombaža, kave, olja.
Pravijo nam ljudje smrti.
Pa smo ljudje plesa, in naše noge zmerom, ko udarijo ob trdo zemljo,
dobijo novo moč. (Molitev k maskam - prevod: Aleš Berger)

 

LETA 1908 UMRL DANILO FAJGELJ

09 10 1908-Danilo-FajgeljUČITELJ, ORGANIST IN SKLADATELJ (* 1840)

Rojen je bil v Idriji, kot učitelj in organist je služboval po raznih slovenskih krajih, nazadnje v Tolminu in Srpenici. Kot glasbenik je Fajgelj daleč prekašal raven takratnih organistov in se uvršča med boljše in zelo plodovite skladatelje. Po naših cerkvah še zdaj pojemo njegovo "misijonsko" pesem (Bodi pozdravljen nam čas misijona).

 

 LETA 1940 ROJEN JOHN LENNON

09 10 1940 John LennonPEVEC IN DUŠA SKUPINE THE BEATLES († 1980)

Britanski pevec, kitarist in skladatelj je skupino The Beatles leta 1969 zapustil in nadaljeval samostojno kariero, deloma skupaj s soprogo Yoko Ono. Najbolj znane so njegove skladbe Power to the People, Imagine, Stand by Me, Mother, Woman...

več o Johnu Lennonu:
S, Čuk, John Lennon: Glasba, v: Ognjišče 2 (1981), 46-47.

 

LETA 1958 UMRL PIJ XII.

09 10 1958 papez PijXII(Eugenio Pacelli), PAPEŽ, ki Je govoril o miru (* 1876)

Eugenio Pacelli, sin aristokratske rimske družine, je bil izvoljen za papeža 2. marca 1939, na predvečer druge svetovne vojne. V svojih radijskih govorih, zlasti v znamenitih božičnih poslanicah, je govoril o miru kot edini izbiri za prihodnost človeštva. Izdal je veliko okrožnic, s katerimi je obsodil razne zmote, poglabljal je nauk o Mariji, razglasil je versko resnico, da je bila z dušo in s telesom vzeta v nebesa. Bil je eden najbolj učenih papežev in je lahko govoril znanstvenikom najrazličnejših področij znanosti.

 

LETA 1962 UMRL MILAN VIDMAR

09 10 1962-Milan-VidmarELEKTROINŽENIR, ŠAHIST, FILOZOF IN PISATELJ (* 1885)

"Saj mu je treba priznati, da je bil velik šahist, priznan elektroinženir ter spreten strokovni pisatelj. Nikakor pa ni bil komunist," piše v svoji knjigi Skriti spomini (Ljubljana 2005, Nova revija) Angela Vode, ki je šele ob branju Spominov Milana Vidmarja zvedela, da je bil "vseskozi socialist in komunist", med stavko v ljubljanskih Strojnih tovarnah in livarnah pa se je izkazal kot kapitalist. "Vsi Vidmarji (Milan sam in njegov mlajši brat Josip to potrjujeta) imajo izredno razvit čut za orientacijo: vedno se znajdejo na pravi liniji, in to vedno v prvih vrstah." Na tem mestu govorimo o Milanu Vidmarju ob obletnici njegove smrti kot o mednarodno priznanem elektrotehniku, prvem slovenskem šahovskem velemojstru in mislecu, ki se je poglabljal v uganko sveta.

... več o njem preberite v obletnici meseca 06_2005

 

LETA 2000 UMRL DRAGO ULAGA

09 10 2000-Drago-UlagaŠPORTNI PEDAGOG IN PUBLICIST (* 1906)

Doma iz Globokega pri Rimskih Toplicah, gimnazijo je obiskoval v Celju, učiteljišče v Mariboru, visoko šolo za telesno vzgojo v Berlinu in z diplomo postal prvi Slovenec z visokošolsko izobrazbo na področju športa. Bil je plavalni in atletski trener, strokovni sodelavec na ministrstvu v Beogradu, poučeval na srednjih šolah v Ljubljani in bil profesor na fakulteti za šport . Utemeljil je številne izraze s področja telesne vzgoje, sam se je tudi aktivno ukvarjal s telovadbo in se udeležil več telovadnih tekmovanj. Vsak dan je vadil, ne zato, da bi se mučil, ampak iz spoštovanja do svojega telesa ... Je avtor številnih knjig s področja telesne vzgoje, prvo je napisal že leta 1930 objavljal je članke in sodeloval v oddajah na radiu, veliko je tudi predaval (telesna vzgoja, šport in rekreacija), dokler je pisal in telovadil je tudi živel: dočakal je 94 let in bil vseskozi zgled v telovadbi duha in telesa.

 

iskalec in zbiralec Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh