Janez Bitenc

Mauser Karel * 25. oktober 1925, † 4. februar 2005
(*ob obletnici*) Janez Bitenc se je rodil v glasbeni družini (oče je igral violino, mama klavir), in že v prvih letih svojega življanja je na domačih "glasbenih popoldnevih" srkal glasbene melodije. Ko ga je oče vpisal v glasbeno šolo, je glasba postala stalna spremljevalka njegovega življenja. Pel je v otroškem zboru in se nalezel lepote otroškega petja in skladbic, ki so jih prepoevali. Tako so se mu vtisnile v spomin, da je kasneje začel pisati pesmi za otroke. Poleg tega pa je bil Janez Bitenc mojster pripovedovanja. Tudi to lastnost je prinesel iz mladosti: doma je poslušal staro mamo, ki mu je pripovedovala zgodbe in kupovala knjigice ... Kasneje je študiral glasbeno zgodovino, profesor Marolt mu je napovedal, da bo pisal pesmi za "mamenke", (otroke, ki se držijo mame za krilo) ... zaposlil se je na radiu (uredništvo narodne glasbe) ... toda ob tem delu je honorarno učil otroke prvih glasbenih korakov ... ustanovil radijski otroški zbor, postal urednik mladinskih radijskih glasbenih oddaj, vodil glasbeni vrtec ... To ga je tako veselilo, da je začel skladati pesmi za otroke ... otroci so ga spodbujali, da je pisal pesmi o živalih, uvajal jih je v petje tako, da jim je pesmico predstavil s kratko pravljico in jim tako približal vsebino pesmi. ... Veliko pesmi in  pravljic je napisal (za celo polico knjig in kaset) ... v pogovoru za Ognjišče je dejal da je pesmi okoli tristo, glasbenih pravljic pa blizu 60. Obiskoval je šole, najbrž jih zlepa nihče ni obiskal toliko ... in na srečanjih z otroki je pripovedoval zgodbice, prepevali so njegove pesmice, še in še so ga vabili ....

Napisal je tudi veliko božičnih pesmi za otroke, za našo založbo Ognjišče je uglasbil deset pesmic na besedilo Berte Golob. Izšle so v zbirki pobarvank, ki jih je likovno opremila Silva Karim (Pastirica Urška, Sveti Miklavž, Sveti Martin, Anton Martin Slomšek, Škof Baraga, Sveti Frančišek, Marija Pomagaj na Brezjah, Mati Terezija, Sveti Jurij, Oče Damijan) ... izšle so v številnih ponatisih in prenovljenih izdajah.

S hvaležnostjo se ga spominjamo.

več:
B. Rustja. Janez Bitenc. Gost meseca, v: Ognjišče 1 (2001), 8-12
in na naši spletni strani

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh