Mednarodna konferenca vojakov kristjanov v Celju

Mednarodna konferenca vojakov kristjanov v Celju

V Domu sv. Jožefa v Celju je od 8. do 13. septembra 2013 potekala mednarodna konferenca Apostolat Militaire International (AMI), ki jo je organiziral Vojaški vikariat Slovenske vojske. Zbralo se je okoli 60 vojaških oseb iz šestnajstih držav. Tema letošnje konference je bila Novo razumevanje Drugega vatikanskega koncila, s poudarkom na pastoralni konstituciji Veselje in upanje. Letos sta polnopravni članici AMI postali ZDA in Slovenija.

AMI je mednarodno združenje vojaških oseb, ki živijo iz krščanskih vrednot in etike. Združenje povezuje podobna krščanska vojaška združenja posameznih držav. Ustanovljeno je bilo leta 1965 v Santiagu v Španiji. Sveti sedež ga je priznal leta 1985 kot mednarodno katoliško organizacijo. Aktualni predsednik je generalmajor avstrijske vojske Norbert Sinn.

Člani združenja se pogosto ustavljajo ob besedah blaženega Janeza Pavla II.: »Kdo more bolje kot vi, predragi vojaki in policisti, ... pričevati o nasilju in razkrojevalnih silah zla, ki so navzoče v svetu? Vsak dan se bojujete zoper nje, saj ste poklicani braniti šibke, varovati poštene in podpirati miroljubno sožitje med narodi. Vaša naloga je podobna vlogi nočnega stražarja, ki gleda v daljavo, da bi preprečil nevarnost ter vsepovsod utrjeval pravičnost in mir«.

Zajemi vsak dan

Preden naj svet privedemo k veri in ga sploh pritegnemo, se mu moramo približati in z njim govoriti.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 24. April 2024
Na vrh