Najuspešnejšega olimpijca vseh časov je rešila knjiga s krščansko vsebino

zanimivost 09 2016aMichael Phelps je najuspešnejši olimpijec vseh časov. Na OI v Riu je osvojil pet zlatih in eno srebrno medaljo in tako skupaj zbral 23 zlatih, tri srebrne in dve bronasti olimpijski medalji in tako zmagoslavno končal bleščečo kariero. Toda njegova bleščeča podoba v javnosti ne odgovarja njegovi notranjosti, ki je bila polna bojev. Njegovi starši so se ločili, ko je bilo Michaelu devet let. Ločitev staršev je, kakor običajno vsi otroci, doživel zelo travmatično. Ni mogel preboleti, da jih je zapustil oče. ‘Nadomestnega’ očeta je našel v trenerju Bobu Bowmanu.
Zanimivo, da mu vsa odličja niso olajšala življenjske frustracije. Nasprotno: upirala se mu je podoba ‘popolnosti’, ki so jo iz njega naredili izredni uspehi. Tako je na olimpijskih igrah v Londonu sklenil, da konča športno pot: »Nisem želel več imeti povezav s športom«. S prenehanjem športne dejavnosti je nastopila svoboda, ki je ni nikdar prej poznal: »Zredil sem se, zabaval sem se čez vse mere, delal sem vse, kar se mi je zahotelo.« Oddaljil se je od družine in njegov trener je takrat dejal, da se bo z njim zgodilo nekaj zelo slabega, če bo šlo tako naprej. Zaprl se je vase in ni več šel iz hiše: »Nisem zapuščal sobe, nisem jedel in ne spal. Prišel sem do spoznanja, da je najbolje, da končam svoje življenje.«
Takrat mu je prišel na pomoč Ray Lewis, nogometna legenda in prepričan kristjan. Stopil je do njega in mu povedal tudi za svoje težave, ki jih je imel v življenju, in jih premagal. Poklonil mu je knjigo krščanske vsebine, ki jo je napisal protestantski pastor Rick Warren.
Lewis in družina so Michaela uspeli prepričati, da se je šel zdravit, kar je izredno težko sprejel. Istočasno je začel brati omenjeno knjigo in spoznal, da življenje na zemlji ni slučaj, ampak ima njegovo življenje določen cilj. Čez nekaj dni je poklical Lewisa in mu dejal: »Človek, to je nora knjiga. Rešil si mi življenje!« Michael se je uspel tudi spraviti z očetom. (br)

Rustja B., Zanimivosti, v: Ognjišče (2016) 9, str. 30.

Zajemi vsak dan

Brez spoštovanja staršev si odrežemo lastne korenine. In brez spoštovanja staršev ni samospoštovanja.

(Anselm Grün)
Torek, 19. Marec 2024
Na vrh