Urednikova beležnica julij 2019

beleznica bozo2019

 

Julij je prvi počitniški mesec in pri Ognjišču vam predlagamo, da čas poletnih počitnic preživite v družbi z dobro knjigo, ki vas bo duhovno in vsestransko obogatila. Zato smo vam pripravili posebno poletno ponudbo, z ugodnejšimi cenami knjig. V tej ponudbi lahko tudi dobimo idejo, kaj podariti komu od naših najbližjih in mu polepšati počitniške dni ter ga duhovno obogatiti.

1305-124B - plamen

Tik pred poletjem prihaja iz tiskarn knjiga o svetnikih in živalih Košuta, miš in lišček. Neverjetno veliko svetnikov je povezanih z živalmi. Kdor ljubi Boga, pravilno ljubi tudi njegovo stvarstvo. To nam odkrivajo zgodbe v tej knjigi. Bogato ilustrirane zgodbe so namenjene sicer otrokom, s pridom pa jih bomo prebrali tudi odrasli. Več o knjigi si lahko preberete na str. 113.

1305-124B - plamen

V mesecih, ko se odpravimo na daljše potepe ali potovanja, smo v Temi meseca pogledali res daleč – v vesolje. Spomnili smo se 50 letnice pomembnega dosežka človeštva, ko je prvi astronavt stopil na Luno in kako na ta dogodek gledati iz vidika današnjega časa. Da pa ni treba daleč, da lahko doživimo čudovito naravo in se naužijemo svežega zraka, vas vabimo tudi, da spoznate Slovensko turno kolesarsko pot in se preizkusite v turnem kolesarjenju na eni izmed 41 tras označenih in urejenih poti.

1305-124B - plamen

Izredno daleč za takratne razmere je potoval slovenski misijonar Ignacij Knoblehar, ki se je rodil pred 200 leti in ga predstavljamo v prilogi. Na potovanjih je zbolel in še mlad umrl, toda njegovi izsledki so pomagali poznejšim misijonarjem na poti oznanjevanja evangelija v osrčju Afrike.

1305 124B plamen

Za nekaj dodatnega razvedrila smo poskrbeli z intervjujem z dvema ansambloma, ki sta slavila na zadnjem festivalu za ‘naj polko in valček’, za tiste bolj radovedne naša znanstvenica Katarina razloži, katere ribe pijejo vodo in katere ne, najdete lahko opis, kako poteka oratorijski dan z vidika animatorjev in kako potekajo poletne počitnice na Škofijski gimnaziji v Mariboru.

beleznica plamen

Letos poleti bomo praznovali 100-letnico združitve Prekmurja z matično domovino. Tej temi se bomo v Ognjišču še posvetili. Tokrat pa smo kot gosta meseca povabili dr. Stanka Zvera, župnika v Bogojini, ki je dober poznavalec prekmurske preteklosti. Pri Ognjišču bo ob jubileju izšla njegova knjiga z naslovom Tebi, slovenska krajina, ki predstavlja zgodovinske okoliščine združitve ter čas in razmere pred njo in po njej.

beleznica plamen

Na romanju bolnikov in invalidov na Brezje je udeležence navdušil s svojim petjem ženski tercet (Nataša Banko, Anica Smrtnik in Natalija Šimunovič ob orgelski spremljavi Anice Smrtnik). Pred poletjem je izšla zgoščenka Marijinih pesmi z naslovom Ko zarja zlati nam gore, na kateri so Marijine pesmi.

beleznica plamen

Morda se čudno sliši, a vedno, ko oddamo knjige v ponatis, sem vesel, ker menim, da smo s knjigo zadeli ‘v bistvo’ in da je knjiga dosegla svoj namen – šla je med ljudi. Veselje je še večje, če gre za tretji ali celo četrti ponatis. Tako so v tiskarni kar štirje ponatisi. Gre za tri knjige p. Karla Gržana. Prva Jaz Čarli Čeplin je dosegla že 5. izdajo (4. ponatis), druga Čas prekratkih hlač 4. izdajo (3. ponatis) in tretja Začinjeno za življenje pa 3. izdajo (2, ponatis). Četrta pa je knjižica iz zbirke Pozitivne misli Najdi čas (1. ponatis). V isti zbirki sta izšli še knjižici Nič zato in Stopinje v pesku.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2019, leto 55, št. 6, str. 4.

Zajemi vsak dan

Čim bolj se odpiraš dobremu, tem bliže si Bogu in tem bolj te ožarja njegova svetloba. In potem z vsem, kar si in kar govoriš, pričuješ zanj.

(Janez Zupet)
Sobota, 4. Maj 2024
Na vrh