Urednikova beležnica januar 2016

beleznica bozo

Z božično številko začenjamo že 52. letnik revije Ognjišče. Da končujemo ‘zlato’ leto nas bo spominjala tudi knjiga Zakladnica molitve, ki je izšla v decembru. Je prva v zbirki Za luč in moč. V njej so zbrane molitve, ki so bile v zadnjih letih objavljene v Ognjišču, v petdesetih letih jih je bilo objavljeno več kot 600. Gre za knjigo, ki jo bomo večkrat vzeli v roke in z njeno pomočjo molili in tako dobivali luč in moč za življenje.

1305-124B - plamen

Nov letnik revije pomeni tudi njeno novo podobo. Sami boste te novosti opazili, a naj vam vseeno predstavim nekatere. Že beležko najdete na drugem mestu in v nekoliko drugačni obliki. Druga novost so – imenujmo jih tako – kolumne, ki jih bodo pisali različni avtorji. Prva Na začetku je izpod peres znanega in duhovitega igralca Gregorja Čušina, druga so besede psihoterapevta Janeza Logarja, ki bodo ob rubriki Zakon kot blagoslov. Tretja je uredniški Komentar, ki je postal že stalnica v reviji.

1305-124B - plamen

Tudi z letom usmiljenja bo povezanih nekaj vsebin. Prva je V šoli usmiljenja. V njej se bosta pogovarjala Matej Erjavec in p. Andraž Arko. Osrednja tema pogovorov bo zakrament sprave. Drugo, O poteh odpuščanja piše je p. Karel Gržan, ki v njemu lastnem slogu s pomočjo zgodbe odstira eno bistvenih Božjih lastnosti – usmiljenje. Upamo, da bo dosedanja rubrika p. Gržana Začinjeno za življenje izšla v knjigi. Pater bo v novem letniku v vsaki številki v rubriki Duhovitost/Duhovnost tudi prispeval nekakšno humoresko, ki pa nas ne bo samo zabavala, ampak bo tistemu, ki je odprt, tudi posredovala življenjsko modrost.

1305-124B - plamen

V Evropi je vse več starih ljudi. O oskrbi teh je do sedaj pisal Jože Ramovš. V letošnjem letniku pa bo v rubriki Kakovostno staranje pisal o ljudeh, ki še dokaj zgodaj stopajo v pokoj in iščejo nov pomen in usmeritev v svojem življenju.

1305-124B - plamen

Sprememba je tudi v rubriki Ime veliko pove, ki se končuje, ostaja pa rubrika istega pisca Zakaj rečemo. Upamo, da bomo kmalu uredili besedilo rubrike za knjigo o imenih. Zgodbe v rubriki Povejmo z zgodbo, ki ste jo doslej brali na dveh skupnih straneh, si boste v novem letniku lahko prebirali na dveh ločenih straneh. Novost je tudi rubrika Kuhajmo z Valerijem. Če ste do sedaj našli kuharske recepte v dveh rubrikah, jih boste odslej našli v eni. Rubriko bo pisal Valerijo Lutman, lanski zmagovalec TV šova Gostilna išče šefa. Pisca predstavljamo tudi v tokratni številki.

beleznica-plamen

Novosti so tudi v Mladinski prilogi. V rubriki Fantje-punce bodo mladi lahko v likih iz Svetega pisma, ki so prestavljeni v današnji čas, spoznavali vidike vstopanja v odnose. Nova je rubrika Moja kariera, moja odločitev, kjer bo karierni svetovalec Uroš skupaj z mladimi premagoval ovire na poti iz osnovne šole do prve zaposlitve. Na športnih straneh se bomo odpravili iskat športne junake in prireditve. Na Veroučnih straneh bo Marko Čuk predstavljal Jezusove blagre, v katerih najdemo konkretne oblike usmiljenja.

beleznica plamen

Prvi številki novega letnika je priložena naročilnica za našo revijo. Spodbuja nas, da komu od znancev ali prijateljev naročimo Ognjišče. Naročnina na Ognjišče (30,50 € - v priloženi naročilnici je cena napačna) je lepo darilo. Ostanite nam zvesti tudi v prihodnje, da bomo v svetem letu usmiljenja skupaj odkrivali podobo usmiljenega Boga in jo posredovali drugim.

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Brez spoštovanja staršev si odrežemo lastne korenine. In brez spoštovanja staršev ni samospoštovanja.

(Anselm Grün)
Torek, 19. Marec 2024
Na vrh