Urednikova beležnica september 2020

beleznica bozo2019

 

Gotovo mesec september najbolj zaznamuje začetek šole in verouka. Letos je ta začetek zaradi epidemije zelo negotov. Tega problema in problema verske vzgoje nasplošno se dotika pismo meseca. V zvezi z versko vzgojo na str. 93 objavljamo seznam krajev, kjer poteka Katehetsko pastoralna šola ter kdaj so informativni dnevi in vpisi vanjo. V tokratni Temi meseca predstavljamo zanimivo temo: kako se odločamo v šoli, katere odgovore izberemo na testih, kako se odločamo ob pomembnih življenjskih odločitvah.

beleznica plamen

K verski rasti želi spodbuditi tudi priloga v tokratnem Ognjišču, na kateri predstavljamo ponudbo Ognjišča za prejem zakramentov (str. 57–68). Tokrat zlasti za birmo, saj je bil v mnogih župnijah zaradi epidemije odložen prejem tega zakramenta. Da je poudarek na birmi kaže že prva stran te priloge, kjer je predstavljena knjiga zgodb z naslovom Vodi me, dobrotni Duh. Prav tako so predstavljene knjige za najstnike. Večkrat kdo išče tovrstne knjige. V tej prilogi jih bo našel kar nekaj. Pripravljeni paketi za birmo bodo naročnikom ponudili tako kvalitetno knjigo kakor lep spominek.

beleznica plamen

Prav tako je v prilogi predstavljena ponudba za prvo obhajilo in krst. Nekatere župnije so tudi podelitev tega zakramenta odložile na jesen. Krste pa ob upoštevanju predpisov stalno podeljujejo, na kar kaže tudi naročanje naše bogate ponudbe za krst. Kljub ponudbi za zakramente v posebni prilogi, ostaja druga vsebina Ognjišča neokrnjena, saj je tej številki dodanih 8 strani.

beleznica plamen

Sicer je tokratna priloga posvečena (ob 100-letnici smrti) predstavitvi Božjega služabnika Antona Mahniča, ki je drugi del življenja preživel kot škof na otoku Krk. Škofija Krk je začela postopek za njegovo beatifikacijo. Spominjamo se tudi znanega (mladinskega) pisatelja Franceta Bevka ob 50-letnici smrti in 130-letnici rojstva, ki je med drugim upodobil lik kaplana Martina Čedermaca, duhovnika, ki se bojuje za pravice rabe materinega jezika pri oznanjevanju. Kot gosta meseca pa vam predstavljamo ‘ziljskega Čedermaca’ Stanka Trapa.
Prestavljamo tudi duhovnika, ki je bil deležen težke obtožbe pedofilije, pozneje se je pa izkazalo, da je nedolžen. V pogovoru za Ognjišče je povedal, kako je težko obdobje izkoristil za osebno rast in rast v veri.

beleznica plamen

Skupaj z misijonarkami in misijonarji ter vsemi vami Slovenska karitas že 15 let pomaga najrevnejšim v srcu Afrike. Ob tem pri akciji že od samega začetka sodeluje tudi naša revija. Ob ‘jubileju’ akcije Za srce Afrike smo se obrnili na misijonarje, katerih delo je Slovenska karitas v teh letih podpirala, da so nam iz svojih izkušenj povedali, kaj ta pomoč pomeni za ljudi v Afriki.

beleznica plamen

V letošnjem letu govorimo tudi o delovanju hudobnega duha. Tokrat imamo možnost prebrati pričevanje gospe, ki je šla v življenju skozi različne preizkušnje, ki so še kako povezane s hudičem in kakšno oblast je nad njo s pomočjo različnih šarlatanov imel hudi duh.

beleznica plamen

Konec poletja izide kuharica Marije Ilc, bolj znane kot s. Vendelina. Knjigo je izdala v sodelovanju z Edvino Novak. Šolske sestre, katerim je pripadala s. Vendelina, so imele veliko gospodinjskih šol in prirejale veliko kuharskih tečajev. Menile so, da daje družini pečat preudarna in skrbna gospodinja in dobra kuharica. Skozi zgodovino so prav take žene reševale tudi naš narod. Sestre so menile, da bodo zato z vzgojo takih žena reševale družino, ki je temeljna celica družbe. V tej zavesti izdajamo tudi mi to kuharico. Več o njej si lahko preberete na str. 121.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2020, leto 56, št. 9, str. 4.

Zajemi vsak dan

V nebesih sem doma, / tam Jezus krono da, / tam je moj pravi dom, / tam večno srečen bom.

(bl. Anton Martin Slomšek)
Četrtek, 9. Maj 2024
Na vrh