Urednikova beležnica oktober 2020

beleznica bozo2019

 

Jesenski čas je namenjen pobiranju zadnjih pridelkov na vrtu in na polju in pripravi ozimnice. Tokratna gostja meseca Edvina Novak nam govori, naj pri kuhanju uporabljamo to, kar imamo pri roki, kakor so to delale naše babice, ki so zelenjavo iz vrta postavile v lonec. Priporoča nam našo, slovensko kuhinjo, ki je bogata. To lahko trdi, saj jo dobro pozna. Z znano kuharico s. Vendelino Ilc je namreč pripravila več knjig receptov. Knjigo Zmeraj sestra Vendelina smo ponatisnili skupaj z založbo Gral VE.

beleznica plamen

Sodobni človek namenja veliko časa prehrani in živilska industrija pred nas nenehno postavlja različne izdelke. Ob tem je toliko bolj pomembno vedeti, kaj ta hrana vsebuje. Na tem področju deluje Inštitut za nutricionisitko, ki opravlja različne raziskave na področju prehrane in zdravja, katerega smo obiskali. In ko smo na področju prehrane – na straneh za zabavno znanost lahko spoznate, kaj se dogaja med zorenjem plodov, zakaj spreminjajo plodovi barvo in še kopico zanimivosti, ki razkrijejo čudovite skrivnosti božjega stvarstva.

beleznica plamen

Ko smo na področju zdravja, ne moremo mimo virusov, ki so letos naša stalnica. Z virusi se ukvarja tudi naš sogovornik dr. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo, ki je predstavil svoje delo in svoj pogled na situacijo ob trenutni epidemiji kot tudi na mesece, ki so pred nami.

beleznica plamen

Mesec oktober je tudi mesec rožnega venca. Pomena te molitve se lahko dotaknemo tudi v luči Marijinih prikazovanj, katerih osrednje sporočilo je ravno molitev. Praktično vsa Marijina prikazovanja, ki jih je Cerkev priznala, so klic po molitvi rožnega venca, zato je lahko tokratna tema spodbuda za nas, da si to molitev spet približamo in s tem odgovorimo na Marijina povabila iz mnogih prikazovanj.

beleznica plamen

Prav tako oktobra praznujemo misijonsko nedeljo in zato predstavljamo velikega slovenskega misijonarja Janeza Janeža. Zaradi pandemije koronavirusa je letos malo misijonarjev obiskalo Slovenijo.

beleznica plamen

Letos obeležujemo več pomembnih obletnic, povezanih s slovensko zgodovino. To je lepa priložnost, da si v prilogi – napisal jo je zgodovinar dr. Stane Granda – ogledamo, kako je zorela ideja o samostojni slovenski državi in kakšen delež imamo pri njej kristjani.

beleznica plamen

Poleg knjige – kuharice s. Vendeline, o kateri si lahko več preberete na str. 13, opozarjamo na izid knjige p. Janeza Šamperla Angeli zate. To je tretja knjiga o angelih, ki so izšle pri Ognjišču (Angeli na poti življenja (2017) in Čisto vsakdanji angeli (2019). Pater je vanjo simbolično uvrstil 40 angelov, ki nas kot Božji poslanci vodijo, spodbujajo, spremljajo, opominjajo.

beleznica plamen

Letos praznujemo leto Božje besede v spomin na 1600. obletnico smrti velikega prevajalca Svetega pisma sv. Hieronima. Pri Ognjišču smo izdali zbornik Sveti Hieronim in naš čas, v katerem so predavanja poznavalcev Sv. pisma. V knjigi so objavljene tudi slike svetnika, fotografije njemu posvečenih cerkva ter njihova predstavitev. Sv. Hieronim se je vedno spraševal: »Kako bi lahko živeli brez poznanja Pisma, iz katerega se učimo spoznavati Kristusa samega, ki je življenje verujočih?« Zavedal se je, da je Sveto pismo sredstvo, “s katerim Bog vsak dan govori vernikom”. Naj to velja tudi za nas!

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2020, leto 56, št. 10, str. 4.

Zajemi vsak dan

V nebesih sem doma, / tam Jezus krono da, / tam je moj pravi dom, / tam večno srečen bom.

(bl. Anton Martin Slomšek)
Četrtek, 9. Maj 2024
Na vrh