Urednikova beležnica julij 2021

beleznica bozo2019

Junij je prvi počitniški mesec in upamo, da si bomo po večmesečnem zaprtju zaradi pandemije v tem mesecu lahko privoščili več potovanj in obiske sorodnikov in prijateljev. Prav je, da poletni oddih izkoristimo za krepitev telesa, a prav tako okrepitev potrebuje naša duša. Ta se lahko okrepi tudi z branjem duhovnega čtiva. Zato vam v posebni poletni ponudbi predstavljamo 18 naslovov knjig. Ko kupite eno od njih, dobite v dar drugo knjigo. Lahko pa izbirate med desetimi darili. Poleg te ugodnosti lahko vsi, ki boste kupili knjige v vrednosti nad 30 evrov, sodelujete pri privlačni igri z lepimi nagradami. Več o knjigah in nagradni igri si lahko ogledate v posebni prilogi Poletno branje Ognjišča in nagradna igra 2021.

beleznica plamen

V dneh, ko boste mnogi dobivali to številko, bomo praznovali 30-letnico slovenske samostojnosti. K njej so prispevali tudi Slovenci, ki živijo po svetu. Tokrat vam kot gosta meseca predstavljamo Slovenko Marijo Babič, ki je rojena v Kanadi, in je postala vrhovna predstojnica reda Sionskih sester, ki ima zanimivo poslanstvo.

beleznica plamen

Del slovenske identitete je gotovo petje. Tudi cerkveno. Veliko skladateljev je bogatilo repertoar cerkvene glasbe. Tokrat vam predstavljamo Antona Jobsta, ki je dobrih 70 let življenja posvetil cerkveni glasbi.

beleznica plamen

V naši družbi je vedno več starih ljudi. “Kaj z njimi?” se sprašujejo demografi in drugi strokovnjaki. Papež Frančišek je nedeljo v bližini godu sv. Joahima in Ane, Jezusovih “starih staršev”, razglasil za nedeljo dedkov in babic in tako opozoril na bogastvo, ki ga lahko v družino in družbo prinašajo stari ljudje s svojo bogato življenjsko izkušnjo. O vrednosti starosti govori tokratna priloga.

beleznica plamen

Za športno obarvani poletni čas prinašamo v Temi meseca predstavitev malce drugačnega športa – e-šport. Marsikdo meni, da igranje računalniških iger res ni šport, vendar preden sklepate prehitro, je bolje, da zveste kaj več o tem in spoznate, da bo mogoče e-šport že v letu 2024 del olimpijskih iger.

beleznica plamen

In ravno prihajajoče olimpijske igre so bile razlog, da smo obiskali Slovenski olimpijsko izobraževalni center, ki skrbi ne samo za trenutne mlade in vrhunske športnike na poti njihove športne kariere, ampak je tudi prostor, kjer hranijo vso slovensko olimpijsko športno dediščino.

beleznica plamen

V mesecu juliju nas čaka tudi referendum “o vodi”. Kako je z vodami v Sloveniji in kako s strokovne plati gledati na področje urejanja voda v Sloveniji je spregovoril mag. Jože Knez, v.d. generalnega direktorja Agencije RS za okolje.

beleznica plamen

Ob koncu naj vam predstavim še nekaj ponatisov, ki smo jih naredili pred letošnjim poletjem. Prej kot v enem letu smo, kljub večmesečnemu zaprtju knjigarn, razprodali izdajo kuharice Zmeraj sestra Vendelina. Že peti ponatis je doživela knjiga Karla Gržana Jaz Čarli Čeplin, knjiga humoresk, duhovitih in upamo da tudi duhovnih zgodb. Gotovo bo prijetno in sproščujoče branje v počitniških dneh. Ponatisnili smo tudi Knjigo Roberte Vinerba Sto in eno vprašanje o Bogu. Knjiga zanimivih, tudi provokativnih vprašanj o veri, Bogu in Cerkvi. Številna vprašanja, ki so v knjigi smo si gotovo že sami postavili ali pa so nam jih postavili naši bližnji. Kratki in jasni odgovori nam bodo v pomoč pri osebnem iskanju na poti k Bogu. Vse tri knjige, ki smo jih ponatisnili, so tudi lepo darilo.

RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 7, str. 4.

Zajemi vsak dan

Čim bolj se odpiraš dobremu, tem bliže si Bogu in tem bolj te ožarja njegova svetloba. In potem z vsem, kar si in kar govoriš, pričuješ zanj.

(Janez Zupet)
Sobota, 4. Maj 2024
Na vrh