Urednikova beležnica marec 2023

beleznica bozo2019

Letošnji marec v celoti sovpada s postnim časom. Zato boste v tokratnem Ognjišču našli več vsebin, povezanih s postom, ter nekaj namigov za postno branje. Tako je prav postni čas vsebina Teme meseca. V zadnjih letih se je rodilo veliko pobud, akcij in načinov, kako 40 dni pristopati k neki postni dejavnosti. Zato se v tokratni vsebini vračamo k bogastvu tradicije, k iskanju oblik posta, ki jih lahko prepoznamo iz Svetega pisma, predvsem v želji, da kljub izjemnemu razvoju človeške misli v središče ne bi postavljali samega sebe, ampak bi postavili v središče Kristusa. 

beleznica plamen

Za postni čas smo vam pripravili tudi posebno knjižno ponudbo Za rodoviten post - za notranji mir, kjer si lahko ogledate knjige za odrasle, postna razmišljanja in spodbude; v ponudbi Z Gospodom na križevem potu pa je nabor križevih potov za odrasle in otroke. Dobra knjiga z duhovno vsebino nam lahko zelo pomaga pri rasti v veri v svetem času, v katerem se pripravljamo na največji krščanski praznik – veliko noč.

beleznica plamen

V duhovniških molitvah v postnem času je tudi spodbuda, naj bomo hvaležni Jezusu za vse, kar je pretrpel za nas. O drži hvaležnosti lepo piše Drago Tacol, ki to držo svetli z mislimi več različnih avtorjev.

beleznica plamen

V tokratni Prilogi smo veliko pozornosti namenili sinodi, kronološkemu pregledu dosedanjega dogajanja, predvsem pa njeni sporočilnosti. Po zadnjem evropskem zasedanju sinode se je pokazalo, kako je Evropa na veliki preizkušnji, kako ni več krščanska in je zato zelo pomembno, da spremljamo vsebino sinode, za katero mnogi upajo, da bo podala smer, kako živeti vero sredi današnjega časa.

beleznica plamen

Na straneh o sodobnih vidikih bioetike s sogovornikom Gabrielom Kavčičem tokrat razlagamo, kako je s pojmovanjem dostojanstva življenja in svetega v današnjem času. Ne smemo pozabiti, da smo ustvarjeni po Božji podobi in mogoče je ravno to točka, na kateri se nam zatakne in v ospredje spet preveč dajemo svoj individuum. Tudi postni čas nas lahko povabi, da si naravnamo kompas, kaj je res svetega za nas. 

beleznica plamen

Kot gosta meseca tokrat predstavljamo misijonarja v Sloveniji. Mlad afriški salezijanec deluje v Sloveniji že leto in pol, v zadnjem obdobju kot vzgojitelj mladih. Pogovoru z njim je dodan še pogovor z drugim salezijancem, ki je prišel pred kratkim v Slovenijo, doma pa je iz Konga, ki ga je nedavno obiskal papež Frančišek.

beleznica plamen

Čipkarska šola Idrija nepretrgoma deluje že od leta 1867, vsako leto se klekljanja uči več kot 450 otrok, od tega kar 20 % fantov. Tudi odrasle klekljarice ne zaostajajo, od domačih do tistih na drugi polobli, ki ponoči vstajajo, da se lahko prek spleta udeležijo delavnic klekljanja idrijske čipke. A bistvene niso številke, pač pa vrednote, ki jih rokodelstvo privzgaja.

beleznica plamen

Rešitve križank nam odslej lahko pošljete tudi po spletu, na naslov www.revija.ognjisce.si. Več o tem si preberite na strani 94. Tako smo ugodili prošnji več bralcev, da omogočimo tudi tak način pošiljanja rešitve križank.

 

B. Rustja, Iz urednikove beležnice, v: Ognjišče 3 (2023), 4.

Zajemi vsak dan

Predvsem bodite dobri. Dobrota je tista sila, ki najbolj razoroži ljudi.

(Henri Lacordaire)
Petek, 3. Maj 2024
Na vrh