Urednikova beležnica september 2023

beleznica bozo2019

V zadnjem času so Slovenijo prizadele naravne katastrofe, zlasti poplave. Tudi nekateri naši sodelavci so bili prizadeti. Prav tako naši bralci in naročniki. Seveda so tudi ti nesrečni dogodki našli odmev v septembrskem Ognjišču, saj ne moremo mimo izgub, ki so jih nekateri utrpeli. Kljub temu je treba gledati, hoditi naprej. Ljudem je treba dati upanje in vlivati moč za nov začetek.

beleznica plamen

V tej številki je tudi precej misijonskih vsebin. Najprej je tu priloga, ki govori o stoletnici lista, namenjenega misijonom Katoliški misijoni, ki se je preimenoval v Misijonska obzorja. Ob njegovi predstavitvi na kratko spregovorimo tudi o ostalem bogatem misijonskem tisku. V Obletnici mesca prikažemo življenje in delo uršulinske sestre Marije Helene Vurnik, misijonarke na Tajskem. Misijonski je tudi pogovor s s. Vesno Hiti, misijonarko v Burundiju, ki spremlja akcijo Za srce Afrike, h kateri ste vsako leto povabljeni bralci Ognjišča. Vse te vsebine bodo tudi lepa priprava na misijonski mesec oktober.

beleznica plamen

Morda se bo kdo vprašal, zakaj pomagati še misijonom, ko imamo zlasti sedaj doma toliko potreb. Vprašanje, ki sem si ga postavljal tudi sam, dokler se nisem pripravljal na pisanje članka o 100-letnici misijonske revije. V najhujših časih (prva svetovna vojna, gospodarska kriza, druga svetovna vojna, prisilno begunstvo, čas komunizma …) so Slovenci izredno veliko naredili za misijone. Zakaj se to ne bi ponovilo tudi sedaj?

beleznica plamen

Ko razmišljamo o novem šolskem letu, se ga mnogi lahko veselijo, spet druge lahko skrbi ali so zaradi tega celo žalostni. Vsem šolarjem ob začetku šolskega leta želimo, da bi bilo leto čim bolj uspešno, blagoslovljeno in veselo, sami pa v tokratni Temi meseca dodajamo nekaj spodbud, ki so lahko vsem, tako šolarjem kot staršem, v pomoč ob novem začetku.  

beleznica plamen

V povezavi s šolo se je povabilu na pogovor odzvala ravnateljica OŠ Alojzija Šuštarja Nuša Pohlin Schwartzbartl, s katero smo spregovorili o izzivih novega šolskega leta, znanju, ocenah in tudi spremembah, ki vstopajo v šolske programe s tem letom. 
V času, ko na prizadetih območjih gledamo različne skupine, ki pomagajo, so tam tudi vojaki Slovenske vojske. Robert Friškovec je pri mladih preveril, kako je s sprejemanjem nekoga, ki se odloči biti vojak in kako mladi gledajo na ta poklic. 

 beleznica plamen

Med letnimi vsebinami nadaljujemo osvetljevanje problematike na področju bioetike. Zadnje čase odmeva tematika teorij spola in spolnih identitet v naši družbi, zato smo v tokratnem nadaljevanju pogovora z dr. Gabrielom Kavčičem osvetlili nekaj konkretnih primerov, kako se to pojavlja v naši družbi in kje vse lahko pričakujemo spremembe – z uvedbo in sprejetjem Družinskega zakonika tudi v šolah. 

beleznica plamen

Jeseni se v naši založbi pripravljamo na konec leta, ko, dragi bralci, največ sprašujete po naših knjigah. Tokrat vam predstavljamo knjigo Jožeta Čuka Eno miljo dlje. V njej je zbral kratka duhovna razmišljanja, ki jih je objavljal v župnijskem listu župnije Sora. Izšla je tudi knjiga Zgodbe o kruhu z okusom nebes. Gre za zbirko zgodb o evharistiji, spravi in odpuščanju. Namenjena je prvoobhajancem, a nič manj njihovim očetom in materam, dedkom in babicam. Izšla je v že priljubljeni zbirki Zgodbe za dušo – nova serija. Prav tako vam predstavljamo NajVEČJE Sveto pismo, namenjeno otrokom. Te bo očarala njegova »čarobna moč«, ko se iz majhne knjige spremeni v veliko.


B. Rustja. (Iz urednikove beležnice), v: Ognjišče 9 (2023), 4.

Zajemi vsak dan

Predvsem bodite dobri. Dobrota je tista sila, ki najbolj razoroži ljudi.

(Henri Lacordaire)
Petek, 3. Maj 2024
Na vrh