Urednikova beležnica februar 2024

beleznica bozo2019

Februar med drugim zaznamuje slovenski kulturni praznik (8. 2.), pa tudi svetovni dan bolnikov (11. 2.). Najbrž je Ognjišče edini časnik, ki v vsaki številki predstavi človeka s posebnimi potrebami in tako bralce spodbuja k občutljivosti za »preizkušane ljudi«.

beleznica plamen

V februarju se bomo spomnili tudi prav posebnega dogodka, olimpijskih iger v Sarajevu. Takratnemu svetovnemu dogodku so poseben pečat dodali tudi slovenski športniki, prav posebej Jure Franko, ki je prvi osvojil zimsko olimpijsko medaljo za Slovenijo in takratno Jugoslavijo. Pred omenjeno obletnico smo z njim poklepetali o smučarskem športu, medijih in o današnji glasbeno-produkcijski poti, kjer z ženo Simono prav tako žanje zelo lepe uspehe. 

beleznica plamen

Osrednja tema februarske številke je samopodoba. Alenka in Drago Tacol z nami delita svoje znanje in izkušnje o tako pomembni temi za mlade in stare bralce. Samopodoba namreč »obsega celoto vsega, kar mislimo, čutimo in verjamemo o sebi. /…/ Je odnos do samega sebe, samoocena naše edinstvene človeške vrednosti in dostojanstva. V pomembni meri usmerja naše življenjske poti, odločitve in dejavnosti. Odraža se v odnosih z drugimi in v tem, kako smo zadovoljni s svojim življenjem.« Preberite in priporočite tudi svojim otrokom in vnukom. 

beleznica plamen

Z vstopom v leto 2024 smo vstopili tudi v leto molitve. Služilo bo kot predpriprava na jubilejno leto 2025 in v tem času bo Cerkev dala večji poudarek osebni in skupni molitvi. V tokratni Temi meseca zato nekaj več o molitvi, molitvenih praksah, kakšno vlogo ima molitev v življenju kristjanov. Vsekakor velja povabilo in naj bo ta članek tudi spodbuda, da na osebni ravni okrepimo svoj odnos z Bogom prav prek molitve. 

beleznica plamen

Na glasbenih straneh predstavljamo simpatično in preprosto Moniko Avsenik, ki je vsestranska pevka. Poleg solistične kariere je vokalistka v spremljevalnem bendu Jana Plestenjaka in altistka v zasedbi Perpetuum Jazzile. Je vsestransko dejavna ter opravlja več poklicev, saj je poleg glasbenega ustvarjanja še učiteljica razrednega pouka in fotografinja. Hkrati pa je ravno Monika Avsenik letošnja ambasadorka akcije 40 dni brez alkohola, ki se bo začela v sredini februarja ob vstopu v postni čas.

beleznica plamen

Z alkoholom ter drugimi vrstami odvisnosti so povezani različni programi Karitas, s katerimi želijo pomagati osebam, ki se soočajo z odvisnostmi. Ravno v luči začetka akcije 40 dni brez alkohola smo se pogovarjali s p. Tomažem Pinterjem, ki kot prostovoljec sodeluje s temi osebami in jih osebno spremlja na poti v življenje brez odvisnosti.

beleznica plamen

Po Marijinih stopinjah vas vabimo na družinsko romanje v Kostrivnico k Čenstohovski Mariji, v potopisu pa v puščavske kraje: v Jordanijo s kolesom. 

beleznica plamen

Januarja smo obhajali mesec verskega tiska. V sedanjem svetu, polnem zmedenih idej, so vsebine, ki nam pomagajo živeti po veri, še bolj potrebne kot v preteklosti. Letos revija Ognjišče vstopa v 60. letnik in v 2025 bomo praznovali našo šestdeseto obletnico. Ostanite zvesti bralci in naročniki in nam pomagajte ohranjati živi plamen vere, upanja in Ljubezni, ki plapola v naši reviji.

 

B. Rustja, Iz urednikove beležnice, v: Ognjišče 2 (2024), 4.

Zajemi vsak dan

O ti, Kraljica majnika, / katere prošnja vse velja, / izprosi nam od Jezusa, / da raj nebeški kdaj nam da.

(šmarnični odpev)
Sreda, 1. Maj 2024

pripravljamo

Na vrh