Urednikova beležnica marec 2024

beleznica bozo2019

Marec je postni mesec, zato postne vsebine najdete tudi v tokratnem Ognjišču. Od molitev naprej. 25 marca praznujemo materinski dan, liturgično praznovanje Gospodovega oznanjenja bomo praznovali dva dni prej. Tudi zgodbe o materah so našle prostor v tokratni reviji.

beleznica plamen

Področje zdravstva je v zadnjem času pereča tematika v Sloveniji. Bolj ko smo priča napredku medicine in njenim dosežkom, bolj se pri nas ukvarjamo s čakalnimi vrstami, neučinkovitostjo in razpadom zdravstvenega sistema. O trenutnem stanju na zdravstvenem področju smo se pogovarjali z dr. Metko Zorc, ki je podala tudi nekaj smernic, kako urediti zdravstvo v Sloveniji. 

beleznica plamen

Priča smo čedalje več novicam o vojni, spopadih, mrtvih. K temu prištejmo še pozive k obrambni pripravljenosti. Kako razumeti to nemirno stanje in kako si danes prizadevati za mir, je vsebina tokratne Teme meseca, ki tudi predstavi razliko med mirom na svetu in tistim pravim mirom, ki ga prinaša naš Odrešenik. O vojni v sveti deželi in o medijskem poročanju o njej v Mojem pogledu spregovori televizijski novinar Nejc Krevs.

beleznica plamen

V tem mesecu se spominjamo 120-letnice rojstva pesnika Srečka Kosovela, ki je umrl v cvetu mladosti. Zapustil nam je bogat pesniški opus, med drugim tudi religiozne poezije. Več o njegovem življenju in družini, zlasti povezanosti s krščanstvom, si lahko preberete v tokratni prilogi.

beleznica plamen

Na pot gremo tokrat čez ocean, v Kostariko. Vmes se ustavimo v New Yorku. Predlog za Marijino družinsko romanje pa je precej bližje. V Velesovem je doma kip Marije, ki ga spremlja skrivnostna legenda. …

beleznica plamen

Vabimo k branju dveh prispevkov upokojenega nadškofa Marjana Turnška, ki odgovarja na vprašanje o razlikovanju pojmov blagoslov, blagor in milost. Hkrati pa, ker je govora o blagoslovih, predstavi za nekatere sporni cerkveni dokument o pastoralnem pomenu blagoslovov in razloži različne stopnje blagoslovov. Prav zaradi nepoznavanja teh različnih tipov blagoslovov prihaja do nerazumevanja in kritike dokumenta. 


beleznica plamen

V postnem času smo povabljeni, da se ustavimo tudi pri sebi in vsem, kar nas obkroža in zamegljuje bistveno. Zakonca Ruparčič izpostavita, kako je to tudi čas, ko se lahko vprašamo, kje se lahko srečamo z ljubeznijo in sočutjem do samih sebe. Morda ravno v najbolj tragičnih prizorih nasilja pod križem, ko nič več ni sveto. Niti Božje telo, še toliko manj človeško. 

beleznica plamen

Post se konča z veliko nočjo, ki jo bomo letos praznovali zadnjega marca in bo odmevala v naslednji številki. Že sedaj vas vabimo, da si ogledate ponudbo velikonočnih voščilnic.

beleznica plamen

Mladi bralci ste lepo sprejeli novo rubriko Domnov ranč, piše jo Polona Šergon, ki ima doma na Kozjanskem tudi sama »mali ranč«. V zgodbo tako vpleta svojo ljubezen do Boga in do teh plemenitih živali.

beleznica plamen

Na knjižne police Ognjišča le dobro leto po prvem izidu prihaja ponatis zgodb za lahko noč: Hvala za lep dan, dobri Bog. Bralci ste knjigo izjemno lepo sprejeli. Preproste zgodbe sodobnih avtorjev spremljajo ilustracije Ellen Martens, ki malce spominjajo na nekdanje čase, mladi bi temu slogu danes rekli »vintage«. Naj knjiga spodbuja branje in prinaša Jezusa v vaše družinske večere tudi v letu 2024

 

B. Rustja, Iz urednikove beležnice, v: Ognjišče 3 (2024), 4.

Zajemi vsak dan

Predvsem bodite dobri. Dobrota je tista sila, ki najbolj razoroži ljudi.

(Henri Lacordaire)
Petek, 3. Maj 2024
Na vrh