Urednikova beležnica april 2024

beleznica bozo2019

V tišini velikonočnega jutra leta 1965 se je rodila revija Ognjišče. Tako z letošnjo velikonočno številko vstopamo v 60. leto njenega izhajanja. Bogu smo hvaležni za prehojeno pot. V jubilejnem letu načrtujemo tudi nekaj prireditev, o katerih vas bomo obveščali v prihodnosti.

beleznica plamen

V sredino revije smo vstavili prilogo z osnovno ponudbo ob prejemu zakramentov. Če želite, jo lahko iztrgate in jo uporabite kot manjši katalog. Naslednji mesec pa, kot ste že vajeni, z Ognjiščem pošljemo obsežnejši katalog. Vabimo vas, da tako v prilogi kot tudi v rubriki Novo pri založbi preberete, katere novosti je na naše knjižne police prinesla pomlad, in za svoje drage poiščete darila z vsebino.

beleznica plamen

O velikonočni skrivnosti, o Jezusovem trpljenju in vstajenju, razmišlja tudi slikar Lucijan Bratuš, ki je narisal križev pot in oblikoval vrsto knjig z duhovno vsebino.

beleznica plamen

29. marca bo minilo 150 let, odkar se je rodil general Rudolf Maister. Tega generala, ki je odigral odločilno vlogo v prelomnem obdobju slovenske zgodovine, predstavljamo v prilogi.

beleznica plamen

Po Marijinih stopinjah smo tokrat obiskali Ptujsko Goro in raziskali zgodovino podobe Marije Zavetnice.

beleznica plamen

Na veliko noč slavimo Kristusovo zmago nad smrtjo, a moderen človek ne želi govoriti o smrti. Velikonočne vsebine naše vere ne zmoremo videti ali razložiti z razumom. Dobro pa je, da (s)pozna(va)mo vsebino naše vere. Ali sploh verujemo v vstajenje in posmrtno življenje? A še pred tem bo potrebno umreti. Izkušnje skorajšnje smrti pa nas tolažijo, da se nam smrti ni treba bati.

beleznica plamen

S smrtjo pa je povezana še ena tema, in sicer pojav samomorilnosti. Zaradi hitrega razvoja tehnologij, znanosti in tudi manipulacij z naravo in družbo prihaja do grobih posegov v vrednoto življenja. Vse pod masko posameznikove absolutne svobode. Tokratna tema o samomorilnosti prinaša pomemben poudarek, kako je vsako življenje Božji dar in kako je svobodno poseganje po lastnem življenju pravzaprav problem modernega zahodnega sveta.

beleznica plamen

Vstop v politično pomlad je bil buren in obarvan z vsesplošnimi demonstracijami, kar lahko nakazuje, da so pred nami politično pestri meseci. Pogled na družbenopolitično in medijsko krajino v letošnji pomladi je z nami delil dolgoletni novinar, urednik, nekdanji programski svetnik RTV Slovenija in spletni bloger Peter Jančič.

beleznica plamen

Ob vstopu v jubilejno leto bralce spodbujam, naj ostanejo zvesti Ognjišču še naprej in naj ga priporočijo trudi drugim. Naročijo naj jo mlajši družini, vnukom, otrokom, prijateljem … Pred kratkim je k meni pristopila gospa v zrelih letih in povedala, da ji je mama že kot najstnici naročila Ognjišče in to še danes prihaja v njihov dom. Upam, da ga bodo brali tudi njeni otroci in vnuki. In takih družin naj bo čim več.

 

B. Rustja, Iz urednikove beležnice, v: Ognjišče 4 (2024), 4.

Zajemi vsak dan

Predvsem bodite dobri. Dobrota je tista sila, ki najbolj razoroži ljudi.

(Henri Lacordaire)
Petek, 3. Maj 2024
Na vrh