Urednikova beležnica marec 2016

beleznica bozo

Marčevska številka Ognjišča je postna in ji prilagamo posebno prilogo v svetem letu Usmiljenja z naslovom Svetoletno romanje, s podnaslovom Spodbuda za spreobrnjenje. Zaradi te priloge bo Ognjišče malo drugače zasnovano in bo brez običajne priloge, saj bo ta priloga, ki šteje 32 strani, veliko obširnejša kot siceršnja, ki jih šteje osem.

1305-124B - plamen

V posebni svetoletni prilogi je precej branja o letu usmiljenja: molitev papeža Frančiška, koledar dogodkov, opis logotipa (znaka), ki ga je izdelal Slovenec, predstavitev pomena romanja, opis štirih rimskih bazilik ter svetoletnih cerkva v slovenskih (nad)škofijah. Prilogo sklenemo z nekaj zanimivosti, povezanih z letom Usmiljenja.

1305-124B - plamen

V prilogi so predstavljeni tudi svetniki usmiljenja. Najprej glasnika Božjega usmiljenja: sveti Janez Pavel II. in sv. Favstina Kowalska. Sledi jim opis služabnikov Božjega usmiljenja: sv. p. Pij iz Pietrelcine in sv. Leopold Mandić. Nestrohnjeni trupli obeh znanih spovednikov, delivcev zakramenta božjega usmiljenja, sta bili v začetku februarja tudi izpostavljeni v češčenje v baziliki sv. Petra.

1305-124B - plamen

O vseh teh svetnikih imamo pri Ognjišču knjige, ki opisujejo njihovo življenje. O p. Piju imamo dve knjigi: Pater Pij (pošlo) in Pater Pij, sveti, ponižni in ljubljeni (krajši življenjepis s fotografijami). Sv. Leopold Mandić je daljši in zanimivo napisan življenjepis. O glasnikih Božjega usmiljenja (Janez Pavel II. in sv. Favstina Kowalska) imamo krajša življenjepisa. Vse knjige, ki jih lahko dobite pri Ognjišču, so omenjene tudi v prilogi. Poleg teh imamo še tri knjige o ‘angelu’ božjega usmiljenja, blaženi Tereziji iz Kalkute, ki jo bo papež letošnjega septembra razglasil za svetnico: knjigo njenih molitev Bog ljubi danes po nas ter njen življenjepis Mati velikodušne ljubezni ter krajši življenjepis izpod peresa Berte Golob Sandale in sari. Na zadnji strani priloge je oglas za kipe Usmiljenega Jezusa, ki jih lahko samo pri Ognjišču dobite po promocijski (nižji) ceni do srede marca.

1305-124B - plamen

Ob vsem tem svetoletnem naštevanju naj spomnim na knjigo papeža Frančiška Cerkev – hiša usmiljenja, ki bo koristno duhovno branje v svetem letu, zlasti v postu, ter na dve knjigi o spovedi. Prva je izpod peresa Anselma Grüna Spoved, druga pa je izšla v zbirki katekizmov za mlade Youcat – spoved (več o slednji si preberite na str. 93).

beleznica-plamen

Postni čas je tudi čas molitve križevega pota. Že zadnjič smo vas opozorili na novo knjigo Usmiljeni kakor Oče – križev pot v letu Usmiljenja, ki ga je napisal škof Jožef Smej. Poleg te novosti imamo na voljo še več knjižic križevih potov: Pot ljubezni do konca, je ponatis ‘zbirke’ petih križevih potov. Druga Križev pot z razmišljanji blažene Terezije iz Kalkute je po obsegu skromen, a z bogato vsebino. Tretja Srce, ki ljubi vse ljudi, je izšla že pred leti in vsebuje dva križeva pota za otroke..

beleznica plamen

Iz tiskarne prihaja knjiga Karla Gržana Začinjeno za življenje. V njej mladim s pomočjo zgodbe in, zanimivo, receptov spregovori o pripravi na skupno življenje. Knjiga bo nagovorila ne samo nje, ampak tudi vse, ki se trudijo za pristen zakonski odnos, ki je temelj družinske sreče. Zanimivo, da knjigo priporočata dve znani ženski: Desa Muck in Manca Košir.

beleznica plamen

V postnem času se pripravljamo na veliko noč in v to pripravo spada tudi nabava velikonočnih čestitk. Ponudbo čestitk naše založbe si lahko ogledate na str. 55. Eno zbirko čestitk vam ponujamo po ugodnejši ceni.

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Brez spoštovanja staršev si odrežemo lastne korenine. In brez spoštovanja staršev ni samospoštovanja.

(Anselm Grün)
Torek, 19. Marec 2024
Na vrh