• December 2019

  December 2019

  priloga

  Stoletnica slovenske Univerze

  gost meseca

  predsednik DS Alojz Kovšca

  darilo

  Adventni koledar

  Preberi več
 • November 2019

  November 2019

  priloga

  1950-letnica mesta Ptuj

  tema meseca

  V katero službo sem poklican?

  gost meseca

  prof. dddr. Jože Maček

  Preberi več
 • Oktober 2019

  Oktober 2019

  priloga

  Slovensko žegnanje

  gost meseca

  dr. Robert Petkovšek, dekan teološke fakultete v Ljubljani

  tema meseca

  Iskreno o meditaciji

  Preberi več
 • September 2019

  September 2019

  priloga

  'Naš' sveti Hieronim

  gost meseca

  s. Metka Kastelic, misijonarka v Braziliji

  tema meseca

  Motivacija, disciplina, vztrajnost

  Preberi več
 • Avgust 2019

  Avgust 2019

  tema meseca

  Poletni duhovni utrip

  gost meseca

  Jana Lampe, vodja akcij za Afriko pri Karitas

  na obisku

  Ajdovska sladoledna zgodba o uspehu

  Preberi več
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Misli sv. Maksimilijana Kolbeja

sv. Maksimilijan Kolbe:

+ Motor črpa svojo moč iz goriva in ne od železnih delov, pa naj bodo ti še tako dobri in usposobljeni za brezhibno delovanje. Podobno je tudi z nami: če zapremo kanale, po katerih nam doteka milost, bomo vedno bolj slabotni in nazadnje bomo še izhirali.

+ V Brezmadežni stvarjenje dosega vrhunec svoje popolnosti. Mati božja je od vseh stvari Bogu najbolj podobna.

+ Mislimo na to: pri poslednji sodbi bomo dajali odgovor ne le zato, kar smo storili, Bog nam bo pripisal krivdo tudi za vsako dejanje, ki bi ga lahko storili, pa ga nismo.

+ Jezus je dejal, da drevo spoznamo po njegovih sadovih. Če ti kaj povzroča nemir in je to še vzrok raztresenosti, potem to gotovo ne prihaja od Boga.

+ Varujmo se slepila, da uspešnost zunanje zaposlenosti dokazuje vrednost našega dela. Spreobrnjenje in posvečenje duš je in ostane delo božje milosti.

+ Najboljša pokora je vestno izpolnjevanje naših vsakdanjih dolžnosti. Najpomembnejša molitev je predpisana vsakdanja molitev.

+ Evropa se je danes zelo oddaljila od Boga, zato so morale priti nad njo raznovrstne preizkušnje. Jasno je Bog nam pri tem ne jemlje svobodne volje. Kdor hoče, te preizkušnje izkoristi v svoje dobro, kdor pa noče ga vodijo v pogubo. Vsakemu se godi tako, kot sam hoče ...

+ Če bi le za hipec razpolagali z neskončnim razumom, bi tudi mi ne dopustili nič drugega kot to, kar dopušča Bog; kajti neskončno modro Bitje najbolje ve, kaj je dobro za našo dušo, in kot neskončna Dobrota hoče in dopušča le to, kar je koristno za našo polnejšo srečo v nebesih

+ Kakšno srečo zahteva človek? Hoče srečo, ki je brezmejna po svoji vsebini, veličini, trajnosti, po vsem. Takšna sreča pa je le Bog, brezmejni vir vse sreče.

+ Vsak se je rodil s sposobnostmi, ki so mu potrebne, da izpolni svojo nalogo. Čim bolj bo izpolnil svojo nalogo, tem bolj bo opravičil svoje poslanstvo, tem večji in svetejši bo nekoč v božjih očeh.

+ Veliko moramo moliti, da bi lahko bolje razumeli pomen besed, ki jih je Brezmadežna izgovorila v uri oznanjenja: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!« Naj se zgodi, kar hoče Bog. V teh besedah je zajeta vsa blaženost, toda tudi naša naloga tukaj na zemlji.

+ Ob polaganju računov bomo odkrili, da so bile razprostrte roke molivcev vsaj toliko v službi bratov kakor stisnjene pesti revolucionarjev

+ Genij lahko prinaša človeštvu korist, pogosto pa tudi škodo. Svetnik pa po Jezusovem zgledu hodi okoli in deli dobrote. Kamor koli pride, zaseje resnico in srečo. S svojim zgledom kaže na večno dobroto. Vsakdo ne more biti genij, pot do svetosti pa je odprta vsakomur.

+ Vzljubimo dobo, v kateri smo rojeni. Vzljubimo križ, v njem je dokončni mir in zveličanje. Blagoslovljen bodi Bog, ki v svoji previdnosti nobenemu človeku ne prepušča, da si sam izbira, kdaj in kje naj se rodi.

+ Mislimo na to: pri poslednji sodbi bomo dajali odgovor ne le za to, kar smo storili, Bog nam bo pripisal krivdo tudi za vsako dejanje, ki bi ga lahko storili, pa ga nismo.

+ Kaj pomeni brezmejna ljubezen do Brezmadežne? Ona je Bogu najbližja. Če se bližamo njej, se s tem bližamo samemu Bogu.

+ Ko igralci nastopajo na odru, se eden obleče kot kralj, drugi kot služabnik ali kot vojak. Lahko bi vprašali, kateri je najveljavnejši. Brez dvoma tisti, ki je svojo vlogo najbolje odigral.

+ Vsi življenjski cilji imajo le tolikšno vrednost, kolikor vodijo k poslednjemu cilju. Če vodijo od tega cilja proč, bi bili škodljivi, zato bi se jim morali odreči, pa naj bi bili še tako privlačni.

+ Sreča, ki ne temelji na resnici, prav tako ne more biti trajna, kakor neresnica ni trajna.

+ Vsak hip moramo postajati sveti, saj ne vemo, kaj pride kasneje. Sedaj, to uro, se moramo posvečevati, ker ne vemo, če bo večer še naš.

+ Razum hoče spoznati vzrok vseh reči. Čim prodornejši je, tem bolj bo stremel po tem spoznanju. Toda če razum zamegli nemoralno življenje ali napuh, bo obtičal že takoj na začetku.

+ Zakaj je toliko ljudi, ki so celo bistri in na drugih področjih podkovani, ki se niti malo ne potrudijo spoznati, kaj je njihov življenjski cilj in kakšen je njihov odnos do Boga?

zbral Marko Čuk

Kategorija: Misli po avtorjih

Danes godujejo

Janez_Evangelist.jpg

JANEZ, Anže, Anžej, Džoni, Gianni, Gianfranco, Giovanni, Hanzi, Ijan, Ivan, Jan, Janč, Janče, Jane, Janek, Jani, Janik, Janislav, Janko, Jano, Janoš, Johan, Jovan, Jovica, Jovo, Nani, Vanja, Žan; IVA, Ivana, Ivanka, Jana, Johana, Vanja, Žana

Spiridon, Dušan, Duško; Dušana, Duša, Dušanka, Dušica, Duška

VENANCIJ, Veno, Nani; VENANCIJA, Nana

APOLONIJ, Apolon, Apolo; APOLONIJA, Apolona, Lona, Pola, Polina, Polja, Polka, Polona, Polonca

Zajemi vsak dan

Če je Božje veselo oznanilo napačno predstavljeno kot obremenjujoče, Bog ne more potrditi tega sporočila z milostjo vere.

(John Powell)
Sobota, 14. December 2019
Na vrh