• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Misli Jeana Vaniera

Jean Vanier

- V vsakem izmed nas rana, ki ji skušamo ubežati, lahko postane mesto srečanja z Bogom, z brati in sestrami; lahko postane mesto blaženosti in večne gostije. Osamljenost in občutki manjvrednosti, pred katerimi bežimo, prerastejo v kraj osvoboditve in odrešitve.

- V vsakem človeškem bitju je velika žeja po občestvu z drugimi; je klic po ljubezni in razumevanju, ne po graji in obsojanju, je globoko hrepenenje po tem, da bi bili prepoznani za dragocene in enkratne.

- Ko sprejmemo, da imamo slabosti in napake, da smo grešili pred Bogom, pred svojimi brati in sestrami, a da nam je odpuščeno in da lahko rastemo k notranji svobodi in resničnejši ljubezni, tedaj lahko sprejmemo šibkosti in napake drugih.

- Vse, kar je v meni ranjenega, hoče Jezus gledati. Jezus gleda vsakega od nas, njegovo najbolj ranjeno, ubogo stran, in nam govori: »Daj mi piti! Daj mi, da bom deležen tvojega studenca!«

- Iskreno lahko ljubimo svoje sovražnike in vse, kar je v njih ranjenega, ko začnemo ljubiti vse, kar je ranjenega v nas samih.

- Dokler bodo v človeškem srcu strahovi in predsodki, bodo na svetu vojne in krivice. Šele ko bodo srca ozdravljena, ko se bodo odprla in postala ljubeča, bodo rešeni veliki politični problemi.

- Trpljenje vsakogar izmed nas ohranja majhnega in ponižnega; sili nas, da v molitvi kličemo k Bogu in da si prizadevamo razumeti in ljubiti resnico, bolj kot svoje ideje.

- Nikoli ne smemo pozabiti, da je satan sovražnik ljubezni in edinosti. Sovraži skupnost, kjer ljudje rastejo v ljubezni in poznavanju Jezusa.

- Zakon ni le medeni mesec, je tudi čas izgubljanja. Vsakdo izgubi svojo osebno neodvisnost. Vsak žrtvuje svoj sebični jaz zaradi odnosa, v katerem mož in žena postaneta eno.

- Mi smo obraz Jezusa Kristusa, mi smo njegove roke, mi smo njegove besede, mi smo zdaj njegova ljubezen. Zato je vsakdo od nas prejel njegovega Duha, da bi njegovo veselo oznanilo lahko oznanjali ubogim, da bi lahko podirali pregrade, ki nas med seboj ločujejo, da bi postali ustvarjalci miru med seboj

- V vsakem od nas je nekaj zlaganega. Bistvena lastnost zlaganega pa je, da ne želimo gledati tega, kar je v nas slabega. Potreben je čas, da vstopimo v svojo notranjost in da odkrijemo svoje rane.

- Veste, da je rodovitnost najbolj pomembno vprašanje današnjega časa? Ko je človek poln upanja, si želi dati življenje .Če nimaš upanja, ne moreš dati življenja.

- Izredno je to: ko damo življenje za druge, postanemo sami bolj živi. In prav za to je prišel na svet Jezus, da bi mi imeli življenje v izobilju in da bi bili zelo srečni ljudje. Božje veselje je sad tega, da svoje življenje darujemo za druge.

- Skrivnost Jezusovega odnosa do Marije je v tem, da je bil majhen, da je potreboval mater, ker je potreboval njeno ljubezen. In zato je mogla biti ob križu.

- Skrivnost Jezusovega odnosa do Marije je v tem, da je bil majhen, da je potreboval mater, ker je potreboval njeno ljubezen. In zato je mogla biti ob križu.

- Preveč je ljudi, ki umirajo osamljeni ... Če skupnost postane mlačna, bodo ljudje umrli od žeje. Če ne obrodi sadov, bodo ubogi umrli od lakote.

- Ljubiti ljudi pomeni priznati njihove darove in jim jih pomagati razvijati; pomeni sprejeti njihove rane in biti z njimi potrpežljiv in sočuten.

zbira Marko Čuk
Kategorija: Misli po avtorjih

Zajemi vsak dan

Velikonočni kristjan mora prinašati v svojo okolico, najprej v svojo družino, med svoje prijatelje in sodelavce vedrino in mir, krščanski optimizem in delovno vzdušje.

(Franc Bole)
Četrtek, 18. April 2024
Na vrh