Suzana (umrla ok. 304)

11. avgust

Na današnji dan se spominjamo hkrati s sv. Tiburcijem svete device m mučenke Suzane, ki naj bi umrla okoli leta 304. Mučenko iz zgodnje krščanske dobe so po strašnem mučenju obglavili. Njeni posmrtni ostanki so ohranjeni v njej na čast postavljeni baziliki na Kvirinalu v Rimu. Opis njenega trpljenja in mučeniške smrti, ki je nastal v 6. stoletju, je povsem legendaren. Po legendi naj bi bila hči sv. Gabinija in nečakinja papeža Kaja (283–296). Ker je iz ljubezni do Kristusa naredila obljubo večnega devištva, se ni hotela poročiti s posinovljencem cesarja Dioklecijana. Priznala je, da je kristjanka, zaradi česar je bila obsojena na smrt. Upodabljajo jo z mečem in krono poleg sebe.

SuzanaO svetniških likih z lepim imenom Suzana ne vemo dosti, čeprav jih srečujemo v koledarju več. Ime je hebrejsko in pomeni lilija. Dekle z imenom Suzana poznamo že iz Svetega pisma stare zaveze. O njej pripoveduje svetopisemski pisatelj v knjigi preroka Danijela, da je bila silno lepa in se je bala Gospoda. Tudi njeni starši so bili pravični in so vzgojili svojo hčer po Mojzesovi postavi. Ta Suzana je zaradi svoje čistosti prapodoba Marije in nasprotje grešne Eve. Hkrati je ta Suzana pralik v umetnosti tolikokrat upodobljene 'Suzane v kopeli', kjer sta jo zalotila dva starca in si jo poželela; ker se jima ni hotela vdati, sta jo obtožila greha z nekim mladeničem. Obsojena je bila na smrt, Danijel pa jo je rešil. Njen spomin obhaja vzhodna Cerkev 19. decembra, aleksandrijski koledar pa 25. septembra.

Rimski martirologij omenja na dan 19. septembra še eno svetnico z imenom Suzana. Bila je hči poganskega duhovnika in Judinje. Po smrti staršev se je spreobrnila h krščanstvu in je bila diakonisa v Eleutheropolisu, kjer je pod cesarjem Julijanom Odpadnikom leta 362 umrla mučeniške smrti.

Dne 24. maja se Cerkev spominja krščanske svetnice z imenom Suzana, ki je umrla mučeniške smrti skupaj z drugimi ženami rimskih vojakov in njihovimi otroki ...

Dne 12. julija je tudi spomin smrti blažene mučenke Suzane Araki, ki so jo leta 1626 imeli zaradi vere v Nagasakiju osem ur golo obešeno za lase; čast oltarja je dosegla leta 1867, goduje pa skupaj z drugimi 1. junija.

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh