Rajmund

Rajmund je med manj pogostimi moškimi imeni na 339. mestu. Konec leta 2007 je bilo s tem imenom poimenovanih 276 (1971: 239; 1994: 390) oseb. Zelo redki sta bili pisni različici Rajmond in Raimond ter Ramon (14) mnogo pogostejša pa možna tvorjenka na  ko Rajko (2557; 89. mesto). Prav tako zelo redki sta bili ženski obliki Rajmonda in Rajmunda, nekoliko pogostejši pa različica Ramona (33) in možna tvorjenka Rajka (172).


    God:

    • 7. januar
    • 31. avgust

Ime Rajmund izhaja iz nemškega imena Reimund, to pa iz starejšega Reginmund. To je zloženo iz starovisokonemških besed ragin 'sklep usode, bogov' in munt 'obramba'. Sestavino ragin imajo kot prvi člen še imena Raganbald, Raganbert, Reginbrand, Raganfrid, Raginald, Raginulf. Frizijska in nizozemska skrajšana oblika teh imen sta Raik, Raiko. Slovenska različica Rajko je nastala po krajšanju iz imena Rajmund (tj. Raj- +  ko), na hrvaškem ali srbskem jezikovnem področju lahko tudi iz besede raj +  ko. Ramon in Ramona sta španski obliki imena Rajmund. Angleška oblika imena Rajmund je Raymond, skrajšano Ray, francoska Raimond, z enakim prvim delom še Raimbaud, Raimbert, italijanska Raimondo, finska Raimo.

V koledarju so 7. januarja Rajmund Penjafortski, katalonski redovnik in učenjak cerkvenega prava (u. 1275), 31. avgusta Rajmund Nonnat, katalonski redovnik (u. 1240), 21. junija Rajmund, francoski škof iz Rode (u. 1126).

Zajemi vsak dan

V Božjem načrtu je vsak človek poklican k razvoju, zakaj vsako življenje je klic. Ob rojstvu je vsem dan v kali skupek zmožnosti in lastnosti, s katerimi moramo roditi sadove.

(sv. Pavel VI.)
Sobota, 4. Julij 2020
Na vrh