Krištof

Ime Krištof je med moškimi imeni v Sloveniji na 473. mestu. Tako se je konec leta 2008 imenovalo 175 (1994: 69; 1971: 32) oseb. Kot je razvidno iz primerjalnih podatkov, zanimanje za ime Krištof po letu 1971 počasi raste. Ima zelo redki različici Kristofer (8) in Kristofor.


    God:

    • 14. april
    • 25. maj
    • 24. julij
    • 20. avgust

Ime Krištof z različicama Kristofer in Kristofor izhaja iz latinskega imena Christophorus, to pa iz grškega Hristóforos, ki je zloženo iz grškega imena Hristós 'Kristus' in glagola férō 'nesem' Slovensko Krištof je skrajšana oblika daljše različice Kristofor. Krištof je ime svetnika, velikana, ki ga upodabljajo, kako z detetom Jezusom na ramah in z zelenim drevesom v roki brede deročo reko (v koledarju 25. julija). Glede na to ima v krščanstvu simboličen pomen in je pri nas imenovan tudi Kristonosec. Sveti Krištof velja za pomočnika v sili in je zavetnik zoper naglo smrt. Za svojega zavetnika ga imajo čolnarji, splavarji, nosači. V zadnjem času je tudi zavetnik avtomobilistov. V zvezi njegovim čaščenjem je bila leta 1485 v Ljubljani ustanovljena bratovščina sv. Krištofa. V Sloveniji sta dve cerkvi sv. Krištofa.

Iz imena Krištof je v priimkovnem procesu nastal priimek Krištof (2008: 185 oseb), s priponskim obrazilom ‑ič pa je iz njega tvorjen priimek Krištofič (11). Iz manjšalnice imena Krištof, tj. iz *Kristofel, je s priponskim obrazilom ‑c tvorjen še priimek Krištofelc (37).

Zajemi vsak dan

Nedelja mora dati tisto, kar išče srce in česar delovni dnevi ne dajejo: podarjanje. Čas zase, za družino, za prijatelje, za bolne, za uboge, za pokojne, za Gospoda.

(Tonino Lasconi)
Nedelja, 26. Maj 2024
Na vrh