Misli usmerjam k dobremu

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, 256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaPoznamo dve vrsti misli: tiste, ki nas izgrajujejo (navdihi) in tiste, ki nas uničujejo (sugestije).
Moramo se naučiti prepoznavati različno govorico, strategije in načine, s katerimi se ti dve “luči” predstavljata v našem duhovnem svetu.
Izvor pristnih navdihov je nedvomno Sveti Duh, izvor sugestij pa oče vseh laži. In kdo je to?

Jezus pove naravnost: zlo ima svojega začetnika, svojega očeta. Hudobija ni zgolj stvar človeške narave, temveč se za njo skriva nerazložljiva skrivnost zla. Najhujše grozote, ki so se dogajale v zgodovini človeštva, so bile pošastne, nečloveške; njihove izvajalce je gnalo nekaj demonskega, da so bili sposobni dejanj, ki presegajo človeško naravo. Kadar nekoga nenadoma prevzameta bes in hudobija, pravimo, da si ni več podoben, da ni več “človeški”.

Zlo nam ni podobno, ni lastno naši naravi. Sebi sem podoben, kadar ljubim, kadar pa sovražim, sem prevaran, obseden od nekoga. Tisti “pravi” postanem šele, ko svojo zmoto spoznam, priznam in se znova spravim s seboj in z drugimi. Zlobnež je tisti, ki je ujet v mreži zla. Moralno, bivanjsko zlo, ki ga izvaja človek, je vedno posledica hudičeve prevare. (...) Pravi zlobnež (demon) je hudič, ne človek.
Kadar si v skladu z Jezusovim naročilom in Božjim naukom upamo Boga imenovati “Oče”, ga prosimo, naj nam pomaga v boju s skušnjavami in prevarami hudiča, ki nas ves čas poskuša zapeljati v svoje mreže in zasužnjiti.

Hvala Bogu, na delu ni samo hudič, ki nas hoče v svoji hudobiji pogubiti. V tem boju se lahko zanesemo na velikodušno usmiljenje Očeta luči, našega Odrešenika Jezusa Kristusa, ki v nebesih posreduje za nas, in Svetega Duha, ki nas obiskuje in navdihuje! Troedini Bog je premagal hudiča in vso hudobijo.

Zato se nikoli ne smemo preveč vznemirjati zaradi hudega, ampak se vedno bolj osredotočati na dobro. Da bi nas ujel, hudič uporablja dve nasprotni strategiji: pretvarja se, da je nekaj dobrega – preoblači se v “angela luči” –, ali pa nas poskuša prestrašiti in obsesti, da ne bi mislili na nič drugega kot nanj. V obeh primerih – kot hlinjeno dobro ali kot odkrito zlo – nas poskuša oddaljiti od vira dobrega. Zato je nadvse pomembno, da svoje misli usmerjamo k vsemu dobremu, (...) V mislih ne smemo ohranjati ničesar nizkotnega, krivičnega, nečistega, sovražnega, nečastnega, pokvarjenega ali neprimernega. Vsako tako misel moramo takoj odgnati.

Če ugotovimo, da smo se ujeli v hudičevo past jeze in zagrenjenosti, si moramo reči kakor vojak v ujetništvu: “Prevaral me je, ker sem mu posvečal preveč pozornosti.”
Sovražnik, hudič, življenja ne more dajati, ampak ga lahko kvečjemu uničuje. Ker je že po naravi zvit, posnema delovanje Boga, ki mu zavida in z njim tekmuje. Predstavlja se kot luč, a je v resnici tema. Ljudem bodisi prišepetava uničujoče misli ali pa preusmerja njihovo pozornost od pravega dobrega k lažnemu.

Zaradi tega se nekateri ves čas odtujujejo iz sedanje resničnosti s sanjarjenjem o čudovitem stanovanju, ki naj bi jih čakalo nekje v prihodnosti.
Sveti Duh pa, nasprotno, lebdi nad sedanjostjo, četudi je kaotična, kot nad maternico dobrega. Kdor ima Svetega Duha, vidi v sedanjosti potenciale in jo ceni, kdor pa posluša sugestije hudega duha, je obseden z utvarami o prihodnosti in zaničuje vse, kar je povezano z resničnostjo.... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh