Družina – dar, ki ni dan vsakomur

1312-094a copyLeto se je prevesilo v čas, obdan s čarobnimi pričakovanji adventa in božičnih praznikov. Zato se v razredu, pri verouku ali v raznih drugih skupinah veliko pogovarjamo o trenutkih, ki jih doživljamo skupaj z družino. Kaj pa drugega, saj je božič vendar najlepši družinski praznik, ki z Jezusovim rojstvom ponazarja tudi začetek Svete družine. Med našimi pogovori pa kaj hitro lahko zaznamo, da nimajo vsi idealnih ali lepih spominov na družino, saj je mnogi v tej osnovni različici sploh niso doživeli. Odraščali so kot rejenci ali kot posvojenci.

1312-098a copy

Kaj pravijo številke?

V Sloveniji je po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v rejništvu nameščenih 1026 otrok (september 2013). Za dejavnost rejništva je v Sloveniji registriranih 745 rejnic in rejnikov, izmed katerih se jih s to dejavnostjo poklicno ukvarja 120. Otroci so trenutno nameščeni pri 609 rejnikih. Plačilo rejniku za delo in stroške znaša okrog 273 evrov na otroka. V zvezi s posvojitvami je statističnih informacij zelo malo oziroma močno nihajo. Centri za socialno delo letno dobijo 50–60 vlog. V preteklem desetletju je bilo izvedenih približno 30 posvojitev vsako leto. To pomeni, da trenutno na posvojitev otrok čaka približno 450 parov.

Zajemi vsak dan

Križ je neločljiv od človeka, kakor je neločljiva od njega njegova senca. Križ si nalagaš najprej sam, nalagajo ti ga bližnji, družba, politika, finance.

(Alojz Rebula)
Nedelja, 17. Februar 2019

Ognjišče na Facebooku

Na vrh