Youcat Biblija

Biblija za mlade katoliške Cerkve s predgovorom papeža Frančiška
Sveto pismo za mlade, ki ste ga odprli, je bogato s pričevanji - pričevanji svetnikov in pričevanji mladih -, ki kar vabijo, da bi ga prebrali od prve do zadnje strani v enem dahu.
Človek, ki ni bil kristjan, Mahatma Gandhi, je nekoč rekel: »Vi, kristjani, imate v posesti dokument, ki v sebi skriva dovolj dinamita, da bi lahko celotno civilizacijo razstrelil na koščke in svet postavil na glavo ter temu svetu, raztrganemu zaradi vojn, prinesel mir. Vi pa z njim ravnate, kot da bi bil le primerek dobre literature - in nič drugega.«
Ne, po Božji besedi je na svet prišla Luč. In nikoli ne bo ugasnila. V dokumentu Evangelii Gaudium (175) je papež Frančišek zapisal: »Ne tavamo v temi in ni nam treba čakati, da bi nam Bog naklonil svojo besedo, kajti, Bog je že govoril, ni več veliki, neznani, ampak se je razodel'. Sprejmimo ta vzvišeni zaklad razodete Besede v nas.«
V rokah torej držite nekaj Božjega: knjigo, ki je kot ogenj! Knjigo, po kateri govori Bog. Zapomnite si: Biblija ni na svetu zato, da bi jo postavili na knjižno polico, ampak da bi jo imeli pri roki ter pogosto brali iz nje, vsak dan, tako sami kot v skupinah. Saj se vendar tudi s športom ukvarjate skupaj z drugimi, ali pa greste skupaj po nakupih.
Zakaj ne bi po dva, trije ali štirje skupaj brali iz Svetega pisma? Zunaj, v naravi, v gozdu, na obali, zvečer ob soju sveče ... Pridobili boste neverjetno izkušnjo! Ali pa se bojite, da bi se s takšnim predlogom osramotili drug pred drugim?
Berite pozorno. Ne ostajajte na površju kot pri kakšnem stripu!
Božje besede nikoli ne berite tako, da bi jo le preleteli! Vprašajte se: »Kaj to pove mojemu srcu? Ali mi Bog po teh besedah govori? Se me dotika v globinah mojih hrepenenj? Kaj moram storiti?« Le na ta način lahko Božja beseda razvije svojo moč. Le tako lahko spremeni naša življenja, postane velika in lepa.

Rad bi vam povedal, kako berem svoje staro Sveto pismo. Pogosto ga vzamem v roke, v njem nekaj malega preberem, nato ga odložim ter dovolim Gospodu, da me opazuje. Ne opazujem sam Gospoda, ampak ON opazuje mene. ON je vendar tu. Dovolim mu, da me gleda. Nato začutim - in to ni nikakršna sentimentalnost-, najgloblje začutim stvari, ki jih Gospod govori v meni. Včasih tudi on ne spregovori.
Takrat ničesar ne čutim, le praznino, praznino, praznino ...
Toda potrpežljivo vztrajam in tako čakam. Berem in molim. Molim sede, kajti boli me, če pokleknem. Včasih pri molitvi celo zaspim. A nič zato. Sem kot sin pri Očetu, in to je pomembno.(papež Frančišek)

    YOUCAT Biblija
    342 strani; 14,5 x 22,5 cm, integralna vezava, barvne fotografije, vinjete
    cena 22,00 €
    s kartico zvestobe: 19,80 €
    * * *
    Prelistajte:
    * * *
    Naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča

Youcat Biblija

Kako lahko bereš Sveto pismo
Sveto pismo je napisano zate. Lahko ga bereš in pri tem dovoliš, da Božja beseda postane beseda tvojega življenja. Pri tem ti lahko pomaga naslednjih deset pravil za branje.

Beri Sveto pismo ...
1 ... in moli.
Biblija je Sveto pismo. Zato je dobro, da pred branjem prosiš Boga za njegovega Svetega Duha ter se mu po branju zahvališ. Kako lahko moliš? Začni preprosto s to kratko molitvijo: »Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, luč moji stezi« (Ps 119,105).

2 ... in se pusti presenetiti.
Sveto pismo je knjiga, polna presenečenj. četudi si nekatere pripovedi že slišal: daj jim še drugo priložnost. In tudi sebi! Sveto pismo ti kaže vse presegajočo širino in veličino Boga.

3 ... in se veseli.
Sveto pismo je velika ljubezenska zgodba s srečnim koncem: Smrt nima nobene možnosti. Življenje zmaga. To veselo sporočilo najdeš vedno znova v vseh svetopisemskih besedilih. Išči jih - in se veseli, ko jih najdeš.

4 ... in delaj to redno.
Sveto pismo je knjiga za tvoje življenje. če vsakodnevno bereš iz nje, četudi je to le ena vrstica ali kratek odlomek, lahko spoznaš, kako dobro ti ta knjiga dene. Tako kot šport in glasba: le redna vadba omogoča napredek - in ko si že nekoliko utečen, postane vse skupaj resnično zabavno

5 ... in ne beri preveč.
Sveto pismo je ogromen zaklad. Podarjen ti je brezplačno. Ni ti treba takoj odpreti vsega. Beri le toliko, kot lahko dobro sprejmeš. Če te nekaj še posebej nagovori, si to zapiši in se nauči na pamet.

6 ... in si vzemi čas.
Sveto pismo je prastara knjiga, ki je večno mlada in nova. Noče biti prebrana v eni sapi. Dobro je pri branju narediti premor. Tako lahko pri sebi razmisliš in začutiš, kaj ti želi Bog povedati. In ko enkrat prebereš celotno Sveto pismo, začni preprosto spet od začetka. V njem boš ponovno odkril povsem nove strani.

7 ... in bodi potrpežljiv.
Sveto pismo je knjiga, polna globoke modrosti, občasno pa se zdi tudi nerazumljiva in tuja. V prvem trenutku ne boš razumel vsega. Nekatere stvari je mogoče razumeti le na podlagi časovnega konteksta ali zgodovinske situacije. Bodi potrpežljiv s seboj in s Svetim pismom. Če ti kaka stvar noče postati jasna, jo poglej glede na kontekst ali pa glede na druga mesta, kjer je obravnavana ista tema. Tvoje Sveto pismo ti ponuja veliko točk za pomoč
.
8 ... in beri ga skupaj z drugimi.
Z drugimi lahko podeliš, kaj ti pove Sveto pismo. To, kar v Svetem pismu odkrivajo drugi, pa lahko pomaga tebi, da ga boš bolje razumel. Če z drugimi govoriš o Svetem pismu, bodi pozoren na to, da v središču ostane Božja beseda in da je ne boste ubili z besedičenjem. Sveto pismo ni nikoli orožje proti drugim; je most za graditelje miru.

9 ... in odpri svoje srce.
Sveto pismo je stvar srca. Kdor bere Sveto pismo, ne more ostati zgolj pri golem prebiranju. Bog bo odprl tvoje srce. Njegova beseda se bo pisala naprej v tvojem življenju in lahko jo obhajaš pri bogoslužju. Brati Sveto pismo z odprtim srcem - k temu si povabljen.

10 ... in se odpravi na pot.
Sveto pismo je kompas tvojega življenja. Kaže ti smer, po kateri je treba hoditi. Sam hodiš po svoji poti življenja. A po njej ne hodiš osamljen. Pomisli na učenca iz Emavsa (Lk 24,13-35). Najprej nista spoznala Jezusa, ki ju je spremljal v njuni žalosti. Kasneje pa sta se spraševala: »Mar ni najino srce gorelo v naju, ko nama je po poti govoril in odpiral Pisma?« (Lk 24,32)

 

,, Živi to, kar si razumel v evangeliju. Pa tudi če je še tako malo. Toda živi to! (brat Roger Schutz)

 

Biblija je najbolj razširjena knjiga na svetu. Nobena druga knjiga ni bila večkrat prevedena v različne jezike. Nobena druga knjiga ni imela večjega vpliva v zgodovini človeštva. Za vse kristjane je Biblija Sveto pismo.
Sveto pismo je svetovna literatura. Vsebuje čudovite pripovedi. Mnogi deli Svetega pisma imajo v sebi izredno poetično lepoto, npr. Jobova knjiga in cela vrsta Psalmov iz Stare zaveze ali pa Visoka pesem ljubezni (1 Kor 23) ter Janezovo Razodetje iz Nove zaveze. Sveto pismo je pogosto moteče . Je kritično . Včasih deluje tuje. Lahko se zgodi, da kdo potrebuje leta in leta, da razume določen odlomek iz Svetega pisma. Toda splača se začenjati z vedno novim zagonom. Za vse kristjanke in kristjane je Sveto pismo temeljni dokument vere.

Še več: Sveto pismo je »Božja beseda«. Zapisana je s človeškimi besedami in v človeški govorici. Toda v resnici je razodetje. Napisana je bila, ker so ljudje prisluhnili Božjim besedam in jih zapisali s svojimi besedami. Ohranila se je, ker so drugi tem ljudem verjeli, da si niso ničesar izmislili, ampak da so resnično prenesli sporočilo Boga. Sveto pismo nas želi premakniti. Želi nas motivirati za življenje, ki hrepeni po Bogu.

To življenje naj bi združevalo ljubezen do Boga in ljubezen do ljudi. Zato ne moremo ostati zgolj pri prebiranju. K temu spada tudi molitev, pomoč drugim, premišljevanje o veri - in predvsem veselje, da imamo Boga, ki nam podarja življenje.

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Preden naj svet privedemo k veri in ga sploh pritegnemo, se mu moramo približati in z njim govoriti.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 24. April 2024
Na vrh