Svetovni dan zemlje

22. april je od leta 1970 svetovni dan zemlje. Namen tega dneva je, da bi spodbudili vse ljudi k aktivnemu in odgovornemu delovanju in skrbi za našo skupno hišo. Torej najprej opomin nam samim, potem pa tudi vsem okrog nas, da je zemlja, torej tisti prostor pod soncem, kjer preživljamo svoje dni, dar, ki nam omogoča preživetje, dar, ki nam zaznamuje kakovost življenja, predvsem pa dar, ki nam ga je Stvarnik izročil v omejeno posest, da z njim odgovorno ravnamo in ga, ohranjenega, lepega, zdravega in čistega posredujemo v roke naših otrok. To poudarja tudi papež Frančišek v okrožnici Laudato si’ (Bodi hvaljen), kjer se sprašuje, »kakšen svet želimo zapustiti tistim, ki bodo prišli za nami, otrokom, ki odraščajo«. Naslov okrožnice izhaja iz klica sv. Frančiška »Bodi hvaljen, moj Gospod«, ki v Hvalnici stvarstva spominja na zemljo, našo skupno hišo – ta je »kakor sestra, s katero si delimo bivanje in je lepa mati, ki nas sprejema v svoj objem«.

Letošnji dan Zemlje poudarja pomen dreves in harmonije med človekom in naravo. Gozd porašča 1.181.943 hektarjev ali 58,3 % površine Slovenije. Drevesa nam pomagajo v boju proti podnebnim spremembam, nas ščitijo pred škodljivimi snovmi iz zraka, nam vsestransko pomagajo tudi v gospodarstvu ...

Zajemi vsak dan

Kristjan ve, kako občutljiv je bil Jezus za človeško bedo, ve, da je lajšanje bede najvišje merilo za vrednost človeškega življenja, ve, da bo to edino merilo pri poslednji sodbi.

(Franc Rode)
Nedelja, 23. Februar 2020
Na vrh