Page 16 - Umetnost ponovnega začenjanja
P. 16

FABIO ROSINI



                     V izogib temu Bog ob koncu šestega dne človeku izroči
                  dar živeža, ki ga bo ohranjal pri življenju.
                     Hrana je tu predstavljena kot češnja na torti Božjega
                  stvarjenja in znamenje njegove očetovske skrbi. A ravno
                  zaradi uživanja (prepovedane) hrane bo  človek  le dve
                  poglavji kasneje izgubil svoje dostojanstvo in postal medla
                  senca samega sebe.
                     Ni naključje, da je s hrano povezana tudi Jezusova prva
                  skušnjava v puščavi. Odnos med očetom in sinom gre prek
                  kruha, ki je osrednja tema molitve očenaša in zadnje večerje
                  oziroma prve evharistije. V Janezovem evangeliju Jezus sebe
                                                      171
                  označuje kot “kruh, ki je prišel iz nebes”,  raj pa je v mno-
                  gih svetopisemskih besedilih predstavljen kot večna gostija.
                     Glede na vse to ni nobenega dvoma, da človek ne more
                  živeti  brez vsakdanjega  kruha. O odvisnosti življenja od
                  hrane pričuje tudi zgornja svetopisemska beseda “živež”.
                     V tem kratkem epilogu želim poudariti le to, da moramo
                  za polno življenje jesti ‘svoj kruh’. 172
                     Paziti moramo na svojo prehrano in dobro jesti.  V
                  nasprotnem primeru lahko izničimo vse zdrave korake, ki
                  smo jih naredili.
                     Vemo,  da  za  večino  ljudi  ni  največja  težava,  kako  se
                  znebiti odvečnih kilogramov, ampak kako ohraniti želeno
                  težo …
                     Morda nam je tu lahko za zgled odlomek iz preroka
                  Izaija:



                      Jn 6,41.
                    171
                      1 Tes 3,12 v italijanskem prevodu CEI 1974.
                    172

                                            244




                                                                    15. 02. 2021   08:19:59
          Umetnost ponovnega zacenjanja.indd   244                  15. 02. 2021   08:19:59
          Umetnost ponovnega zacenjanja.indd   244
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20