Evangelij po Mihu Drevenšku

Drevensek Miha8Slovenska minoritska provinca sv. Jožefa je v letošnjem letu pripravila dokumentarni film o misijonarju patru Mihu Drevenšku. Rodil se je leta 1946 na Vidmu pri Ptuju, bil je minorit, duhovnik in dolgoletni misijonar – leta 1977 je začel delovati v Zambiji in tam ostal vse do svoje smrti leta 2011.

Dokumentarni film z naslovom Evangelij po p. Mihu Drevenšku je sestavljen iz arhivskih video in avdio posnetkov, fotografij ter kratkih pisnih opisov delovanja p. Drevenška tako v Sloveniji kot v Zambiji. Ti so razdeljeni v več tematskih poglavij, ki se vsebinsko razprostirajo od misijonarstva, medijev in veselja do šolstva, petja, politike, trpljenja.

 

    O Zambiji: Zambija, nekoč znana kot Severna Rodezija, se nahaja na južnem delu afriške celine, neodvisnost izpod Velike Britanije je pridobila 24. oktobra 1964. Glavno mesto države, v kateri je uradni jezik angleščina, je Lusaka, v njem prebiva okrog 1,5 milijona prebivalcev, nahaja pa se na nadmorski višini 1300 metrov. Skupno v Zambiji živi okrog 14 milijonov ljudi (vir: Wikipedia).

Skozi ta tok informacij gledalec dobi vpogled v obširno delo, pa tudi miselnost tega žal že pokojnega slovenskega misijonarja, ki so mu Zambijci nadeli več nazivov – zanje je bil Črnec v beli koži, zaradi njegove vesele narave ter poudarjanja pomena veselja v življenju pa so ga poimenovali tudi Pater z nasmehom.

Kot misijonar se je močno zavedal pomena medijev, tako da je v Zambiji ustanovil radio Icengelo (Ognjišče), postavil je tudi tiskarno, vodil dva tiskana medija ter Misssion press. Načrtoval in pripravljal pa je že tudi misijonski televizijski studio. Prek medijev je brez popuščanja kritiziral napačna ravnanja političnih oblasti.

 

    SLOVENSKI MISIJONARJI: Po podatkih s spletne strani Misijonskega središča Slovenije po svetu deluje 64 slovenskih misijonarjev in misijonark. Največ, kar 10, jih deluje na Madagaskarju, med njimi je najbolj znan Pedro Opeka. Po številu slovenskih misijonarjev sledita Malavi in Ukrajina. Glede na red je največ slovenskih misijonarjev oziroma točneje misijonark iz vrst Hčera krščanske ljubezni - usmiljenk (vir: http://www.missio.si/).

Pater Miha Drevenšek se je sicer rad vračal v Slovenijo in preko glasbenih skupin v Slovenijo prinesel tudi delček Zambije. Tudi sicer ga je glasba spremljala že od mladih nog naprej, vse življenje je igral kitaro, kot bogoslovec je ustanovil tudi glasbeno skupino Minores. Skupaj s sobrati je v Zambiji zgradil mnogo šol in različnih zavodov, poleg tega je začetnik odmevnega projekta Botrstvo.

Film je nastal na podlagi posnetkov z različnimi kamerami v več kot tridesetletnem časovnem obdobju, kar vpliva na tehnično kakovost filma, na kar pa avtorji korektno opozorijo že na začetku filma. Kljub temu pa to ne zmanjšuje zares izjemne zgodbe, ki jo je s svojim življenjskim delom v Zambiji spisal p. Miha Drevenšek. Zato za konec samo še eden njegovih lepših citatov: »Ne ljubim zato, da bom ljubljen, ampak ljubim zato, ker sem ljubljen – od Boga.«

 Žanr: dokumentarni film
Produkcija: Slovenija (2014)
Ocena: 4
Primernost za družine: 5

 

piše Aljoša Rehar

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh