Urednikova beležnica januar 2017

beleznica bozo

Januarska številka, ki je tudi božična in jo zato bralci dobite nekaj dni pred praznikom Jezusovega rojstva, je prva številka že 53. letnika naše revije. Je tudi prva številka, ki smo jo pripravili v odsotnosti našega ustanovitelja Franca Boleta, ki je bil zaradi operacije kolka in rehabilitacije ves čas priprave na bolniškem dopustu. Oče urednik, kakor se je podpisoval pod svoje prispevke, se je s prejšnjo številko tudi poslovil od pisanja odgovorov na Pismo meseca. Zahvaljujemo se mu za njegovo dolgoletno skrb, saj je to odgovorno nalogo opravljal od ustanovitve revije pa vse do danes. Odgovori na najbolj značilna pisma so zbrani v dveh knjigah. Ena, Pisma mladih uredniku je še na voljo.

1305-124B - plamen

Kakor v vsakem novem letniku, je tudi v tem nekaj novosti. Prvo, povezano s pismom meseca sem že omenil. Druga je povezana z pisanjem Jožeta Ramovša, ki je dobri dve leti pisal o sožitju med generacijami, s posebnim poudarkom na starajočih se ljudeh. Starejšim bo odslej posvečena posebna rubrika, ki bo govorila o skrbi in negi starejših doma. Pisala jo bo Alojzija Fink. Upamo, da bo v prihodnosti dr. Ramovš še pisal za našo revijo o perečem problemu staranja prebivalstva in sožitja med generacijami.

1305-124B - plamen

Z novim letnikom se poslavlja tudi dolgoletni sodelavec Janez Keber, ki je več let za našo revijo razlagal pomen imen ter ustaljena rekla ali fraze. Da pa bomo tudi v prihodnosti ohranili rubriko, povezano z jezikom, smo povabili k sodelovanju jezikoslovca dr. Kozma Ahačiča, ki bo tudi odgovarjal na vaše zadrege glede slovenskega jezika. Več o tem si preberite v novi rubriki Sproščena slovenščina.

1305-124B - plamen

Z nekaterimi novostmi odgovarjamo na želje in predloge bralcev. Tako je tudi s spremembo na zadnji strani revije. V novem letniku bomo v vsaki številki predstavili župnijske cerkve in omenili podružne, ki so posvečene določenemu znanemu svetniku, ki goduje v tistem mesecu. Dobili smo namreč kar nekaj predlogov, da bi tako predstavili slovenske cerkve.

1305-124B - plamen

S koncem leta usmiljenja se končujejo tudi pogovori s p. Andražem Arkom, začenjajo pa se pogovori s sociologom Igorjem Bahovcem o papeževi posinodalni spodbudi Radost ljubezni, ki je namenjena zakoncem in družinam.

1305 124B plamen

Več novosti bo tudi v mladinski prilogi. Prva je rubrika, v kateri bomo ob zbirki uspešnih knjig Youcat iskali odgovore na bistvena vprašanja krščanstva, še naprej bomo nadgrajevali najbolj zanimive vsebine mladih glede vstopanja v odnose. Po končanih nasvetih za zaposlovanje bomo konkretneje predstavili področje retorike in govorništva, saj gre za veščine, ki jih je dobro poznati. Poleg teh vsebin ne bodo manjkale vsebine iz popularne kulture, še najprej smo v stiku z dijaki katoliških gimnazij, ki nam vsak mesec pripravijo odmev njihovega življenja. Tudi z Robertom Friškovcem bomo še naprej obiskovali mladinske skupine in iskali glas mladih. Vsebin, ki nagovarjajo mlade, je precej, smo pa prepričani, da v njih najdejo kaj zase tudi starejši, ki si lahko tudi s pomočjo teh vsebin približajo svet mladih.

 beleznica plamen

Tudi tej številki je priložena naročilnica, s katero lahko komu poklonite naročnino na Ognjišče. Naročnina na versko revijo je odlično darilo. Tako ‘darilo’ bo razveselilo vašega obdarovanca kar dvanajst krat v letu! V začetku novega letnika vam kličem: ostanite zvesti naročniki Ognjišča in ga priporočite tudi drugim.

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh