Urednikova beležnica april 2018

beleznica bozo okrogli

Aprilsko številko Ognjišča boste mnogi prejeli za veliko noč. O tem, kako veselo novico o Jezusovem vstajenju posredovati v svetu sodobnih tehnologij, smo se pogovarjali z msgr. Darijem Viganòjem, prefektom vatikanskega Tajništva za komunikacijo, po domače, ‘najvišjim’ človekom v Cerkvi, odgovornim za medije. Prav ob sklepu redakcije smo izvedeli, da je papež Frančišek sprejel njegov odstop.

1305-124B - plamen

Za velikonočno številko se spodobi, da je nekaj posebnega. V njej smo štiri strani posvetili predstavitvi naših knjig in drugih izdelkov, primernih za obdarovanje pri zakramentih krsta, prvega obhajila in birme. Zaradi te objave pa ne bodo trpele druge vsebine, saj smo tokratnemu Ognjišču dodali osem strani.

1305-124B - plamen

Prihodnji številki bomo dodali celo prilogo, ki bo še obširneje predstavila naše izdaje za zakramente uvajanja. Med novostmi za krst naj spomnim na knjige v lični darilni škatli Darilo ob krstu. V njej so tri knjige, primerne kot darilo ob krstu: Moje svetopisemske zgodbe; Moja krstna spominska knjiga in Moje prve molitve. Darilo ob krstu je ‘mlajša sestrica’ knjige Krstno darilo. Ker je mlajša, je tudi manjša, je pa drugače oblikovana, z drugimi ilustracijami ter spremenjenim besedilom. Več o knjigi na str. 13.

1305-124B - plamen

Druga novost je knjiga Angel varuh, ki razlaga priljubljeno otroško molitev in otrokom ter njihovim staršem in vzgojiteljem predstavi odlomke Svetega pisma, kjer nastopajo angeli. Knjiga sporoča otrokom: Angeli varuh je od Boga prejel nalogo, da te spremlja kot prijatelj. Bogato ilustrirana in v trde platnice vezana knjiga bo zato lepo darilo vsem otrokom, ne samo novokrščencem. Več o knjigi na str. 45.

1305-124B - plamen

Lani smo obhajali 20-letnico zbirke Zgodbe za dušo. Tej priljubljeni zbirki je utrla pot knjiga Zgodbe in prilike. Gre za knjigo 30 zgodb, natančneje prilik, razdeljenih v tri skupine glede na vrednote (verske, osebne in družbene). Na koncu vsaka ponuja tudi pomoč pri odkrivanju sporočil prilike, ideje o njeni uporabnosti in seznam svetopisemskih besedil, ki se nanašajo na njeno sporočilo. Zbirka zgodbe za dušo je našla pot med številne bralce, upamo, da bo tako tudi s knjigo, ki ji je utrla pot. Več o knjigi na str. 122.

1305 124B plamen

Iz tiskarne je prišel ponatis Prvoobhajilnega Svetega pisma. Več si lahko o njem preberete na str. 44. V tisku je darilna izdaja Krstnega Svetega pisma. Veseli nas, da je bilo do sedaj prodanih veliko izvodov ‘običajne’ izdaje tega Svetega pisma za najmlajše. Sveta knjiga, prirejena za otroke, je sestavni del dveh krstnih kompletov (Krstno darilo in Darilo ob krstu). Pripravljamo tudi posebno izdajo Svetega pisma za mlade (Youcat Biblija). Tako bo na voljo lepa izdaja Svetega pisma za različne starosti in ob vseh treh zakramentih uvajanja (krst, obhajilo, birma) in veseli bomo, če boste z njimi starši, botri, sorodniki in prijatelji obdarovali prejemnike teh zakramentov.

beleznica plamen

Jezusovo velikonočno sporočilo prinaša upanje tudi ljudem, ki so brez upanja. O tem nam govori tudi tokratni sogovornik v rubriki Naši preizkušani bratje. V vsakem Ognjišču vam predstavimo osebo, ki jo je tako ali drugače zaznamovalo trpljenje. Leta 1969 je Ognjišče organiziralo prvo romanje bolnikov in invalidov na Brezje. 16. junija letos bo potekalo ‘zlato’, jubilejno narodno romanje bolnikov in invalidov. V prilogi pa vam predstavljamo cerkve in kapele, posvečene Lurški Materi Božji. Lurd je postal mnogim bolnikom vir upanja, nekaterim tudi kraj ozdravljenja. Ob 160-letnici prvih prikazovanj in ob godu sv. Bernardke Lurške (16. aprila) ter v luči ‘zlatega romanja’ bolnikov na Brezje predstavljamo male in velike ‘slovenske’ Lurde.

RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2018, leto 54, št. 4, str. 4.

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh