Urednikova beležnica september 2014

1305-124a copy

S septembrom začenjamo novo šolsko, veroučno in pastoralno leto. Kako je s krščanskimi šolami v Egiptu nam razkriva tokratni gost meseca Franc Zajtl, ki je spregovoril tudi o preganjanju kristjanov na Bližnjem vzhodu. To zaskrbljujoče preganjanje, ki smo mu priča prav v zadnjem času, nas spomni tudi na izredno težke čase prve svetovne vojne, ki se je začela pred sto leti. Papež Frančišek, ki si zelo prizadeva za mir in sožitje med različnimi narodi in verami, bo obletnici začetka 'velike vojne', kakor so tudi imenovali prvo svetovno vojno, 13. septembra obiskal avstroogrsko pokopališče v Foljanu in kostnico italijanskih vojakov v Redipulji v neposredni bližini meje s Slovenijo, kjer bo pri maši molil za žrtve vseh vojn. Tudi njegov stari oče se je bojeval na soških bojiščih. V prilogi Ognjišča pa vam predstavljamo, kako so slikarji prikazali prvo svetovno vojno na razglednicah, in fotografije krajev, ki jih bo obiskal papež.

1305-124B - plamen

Septembra začne novo veroučno leto. Vsako leto v Ognjišču objavljamo oglas za Katehetsko pastoralno šolo z željo, da bi se čim več laikov vpisalo vanjo in na različne načine prispevalo pri pastoralni dejavnosti v svojih župnijah. Ogledate si ga lahko na str 16.

1305-124B - plamen

Prav tako je postalo že tradicionalno, da Slovenska karitas septembra doda vsakemu izvodu naše revije položnico, s katero lahko podprete akcijo Za srce Afrike. Že lani smo zapisali, da razumemo, da tudi pri nas nekateri ljudje težko živijo. Vseeno pa vas vabimo k solidarnosti. Vsak, tudi majhen prispevek, je dragocen. Včasih imajo ljudje občutek, da ne vedo, kam gredo sredstva iz humanitarnih akcij. Zato vam na str. 124 v sliki in besedi prestavljamo enega izmed projektov, zgrajenega tudi s sredstvi akcije, pri kateri ste vključeni bralci Ognjišča.

1305-124B - plamen

V prvem jesenskem mesecu prihaja iz tiskarn kar nekaj knjige. Nekatere smo že napovedali. Prihajajo tudi knjige, ki jih tiskamo v tujini in so namenjene predvsem Miklavževemu in božičnemu obdarovanju. Prihaja tudi knjiga Pisma Bogdana Žorža. Rodila se je iz vprašanj, ki so nam jih pošiljali bralci, in vprašanj, s katerimi se je avtor srečeval kot psihoterapevt, pa tudi odgovorov na vprašanja, ki so mu jih ljudje postavljali po elektronski pošti ali ob srečanjih. Nekatera vprašanja pa so iz oddaj, ki jih je avtor več let imel na Radiu Ognjišče. Odgovori v knjigi obravnavajo različna vprašanja, povezana z vzgojo in življenjskimi problemi..

1305-124B - plamen

Pa še ena manj prijetna novica, za katero pa nismo mi krivi. Konec avgusta stopa v veljavo Zakon o enotni ceni knjige, ki ureja delovanje knjižnega trga in časovno omejeno cenovno stabilnost pri prometu s knjigo. Zakon med drugim določa, da mora za novo izdane knjige veljati povsod in za vse enotna cena tudi brez akcij ali popustov za obdobje šestih mesecev. Izjema so sejmi in predstavitve knjig.

To pomeni, da tudi naša založba ne sme ponujati naših novih knjig (v prvih šestih mesecih) ugodneje, tudi vsem vam, ki imate kartico zvestobe. Kljub temu se bomo še naprej trudili izdajati dobre knjige po zmernih in dostopnih cenah, še vedno bomo tudi imeli ugodnejše cene za imetnike kartice zvestobe za starejše knjige, kot tudi različne občasne akcije.

 

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh