Urednikova beležnica maj 2015

1305-124a copy

Pred nami je majska številka jubilejnega letnika. V tiskarno jo oddajamo tik pred odhodom na romanje, kjer se bomo v Turinu pred prtom, v katerega je bilo zavito Jezusovo telo, in na drugih krajih spomnili živih in pokojnih bralcev in bralk Ognjišča.

V tej številki, čeprav je majniška, se ustavljamo ob svetovnem molitvenem dnevu za duhovne poklice. O tem smo se pogovarjali z gostom meseca, ljubljanskim pomožnim škofom Francem Šuštarjem, ki je bil dolga leta ravnatelj bogoslovnega semenišča v Ljubljani.

1305-124B - plamen

Mesec maj je mesec obhajil in birm. Tudi zato tokrat prilagamo posebno spomladansko knjižno ponudbo, v kateri vam predstavljamo knjige in druga darila, zlasti pakete, za zakramente krsta, obhajila in birme. Obenem vam predstavljamo nekaj knjig, ki so primerne za darila ob drugih priložnostih. Na koncu pa še nekaj novejših knjig. Posebej vam priporočamo novost: Prvoobhajilno Sveto pismo. Če bo to doseglo podoben uspeh, kakor Krstno Sveto pismo (v modri in rožnati varianti), bomo lahko zelo zadovoljni.

Priporočamo vam, da kupujete knjige in druga darila pri Ognjišču. S tem nam omogočate, da tiskamo višje naklade in tako dosegamo nižjo ceno, mi pa se zavezujemo, da vam bomo ponujali kvalitetne izdelke. Knjiga je lepo darilo. Knjiga duhovne vsebine pa je tudi koristno darilo.

 

1305-124B - plamen

Poleti skupine mladih s celega sveta, tudi iz Slovenije, romajo v francosko vasico Taizé, kjer živi ekumenska meniška skupnost, ki letos praznuje več jubilejev: 75. obletnico ustanovitve in 100. obletnico rojstva svojega ustanovitelja, brata Rogerja. V prilogi vam predstavljamo dejavnosti te skupnosti.

1305-124B - plamen

Letošnjega maja se spominjamo 70- letnice konca druge svetovne vojne. Ob tem jubileju si želimo, da bi v našem narodu zaživeli spravo in zacelili globoke rane, ki jih je med nami pustila bratomorna vojna. Kako je sprava mogoča, nam govori koroški Slovenec Hanzi Ogris, ki jo je doživel na svoji koži.

1305-124B - plamen

Med jubilejnim romanjem bomo v Turinu in njegovi okolici obiskali kraje, kjer je živel in deloval sv. Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev. Letos se spominjamo 200-letnice njegovega rojstva. Ponatisnili smo knjigo, ki na preprost in zanimiv način predstavi njegovo svetniško življenje, ki ga je daroval vzgoji mladih, katerim je priznal: »Ukradli ste mi srce«. To je tudi naslov knjige, ki govori o njem.

beleznica-plamen

Na nedeljo Božjega usmiljenja, 12. aprila, je papež Frančišek s slovesno objavo bule Usmiljeno obličje (Misericordiae vultus) napovedal sveto leto usmiljenja. Sedanji papež je velik oznanjevalec Božjega usmiljenja. O tem je že velikokrat govoril. Njegove misli o Božjem usmiljenju bomo pred začetkom svetega leta (8. decembra) izdali v knjigi.

beleznica plamen

Ob 50-letnici naše revije smo na nov nosilec zvoka, zgoščenke, prelili celotno besedilo vseh štirih Evangelijev. Pred dobrimi dvajsetimi leti so izšle kasete, sedaj pa vam ponujamo 12 zgoščenk. Na njih berejo znani slovenski igralci neokrnjeno besedilo Evangelijev. Na str. 16 vas vabimo k prednaročilu teh CD-jev.

beleznica plamen

Pa še na eno pobudi bi vas radi spomnili ob našem zlatem jubileju. TV Slovenija bo jubileju Ognjišča posvetila celo oddajo Sveto in svet. Na sporedu bo 28. maja ob 23.40 na prvem programu, njena ponovitev pa bo dan pozneje, 29. maja ob 12.00 na istem programu.

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Kaj je katera koli zemeljska sreča v primerjavi z Jezusovo obljubo: »Odhajam, da vam prostor pripravim, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz«?

(Dag Hammarskjoeld)
Torek, 16. April 2024
Na vrh