Prodajalna s kruhom za dušo

slomskova odprtje02(ob obletnici) 16. oktobra 2019 je mariborski nadškof metropolit Alojz Cvikl blagoslovil prodajalno s kruhom “za dušo”, kakor je sam imenoval nove prostore Slomškove knjigarne na Gosposki ulici v Mariboru. Nadškofa Cvikla namreč vsak dan med jutranjim sprehodom “v tej ulici pozdravi vonj svežega kruha” iz bližnje pekarne. slomskova odprtje03Človek ni samo telesno bitje, ampak tudi duhovno, ki potrebuje “kruh za dušo: to so besede Svetega pisma, besede ljudi, ki so srečali Boga in se mu celostno izročili, … besede, ki človeka vodijo k molitvi in življenju po veri,” je dejal nadškof. Zato je vesel, da bodo ljudje, ki gredo po najbolj prometni ulici v Mariboru, odslej lahko zavili v prodajalno Ognjišča, saj kljub temu, da se danes zdi, da so mnogi ljudje neverni, je “po drugi strani vse več tistih, ki iščejo, tistih, ki čutijo, da je življenje, ki ga sedaj živijo, prazno in brez smisla”.

slomskova odprtje01Direktor založbe Ognjišče Miha Turk je orisal zgodovino Ognjišča, ki se je začela z izdajanjem istoimenske revije, nadaljevala z založbo, pred leti pa so delovanje nagradili s “ponudbo nabožnih spominkov in darilnim programom”. Odprli so več knjigarn, pred leti pa prevzeli Slomškovo knjigarno in založbo v Mariboru. Slomškova knjigarna bo drugo leto praznovala že 30-letnico in ima za seboj lepo zgodovino. Nova stavba je precej prostorna, “zato smo vanjo preselili tudi osrednje skladišče Ognjišča, ki ima sedaj tu osrednjo logistično točko, iz katere oskrbuje stranke po vsej Sloveniji,” je še orisal poslanstvo novih prostorov v štajerski prestolnici direktor Turk. (foto in besedilo Božo Rustja)

več:
nagovor nadškofa Alojza Cvikla

slomskova odprtje05Spoštovani g. Miha Turk, drage sodelavke in sodelavci Slomškove knjigarne in Slomškove založbe, dragi gostje in redni obiskovalci Slomškove knjigarne, vse vas prisrčno pozdravljam!
Vesel sem, da vam je uspelo priti do vaših prostorov. Prostorov, kjer ste doma.
V tem času, ko ste bili najemniki naših prostorov, skoraj 30 let, je med nami bilo lepo in korektno sodelovanje.
Mislim, da se to sodelovanje sedaj, ko boste na svojem, ne bo pretrgalo, ampak še nadgradilo. Saj smo vsi v istem vinogradu, v službi istega Gospoda in z istim ciljem, da po nas in naših prizadevanjih raste božje kraljestvo: kraljestvo ljubezni, resnice, miru, sprave…
Vsako jutro grem po tej ulici in vedno me pozdravi vonj svežega kruha od vaših sosedov – »Hiša kruha«.
Človek ni samo telesno bitje, smo tudi duhovna bitja, ki potrebujemo »kruh za dušo«: to so besede SP, besede ljudi, ki so srečali Boga in se mu celostno izročili, besede kulture, umetnosti, besede, ki človeka vodijo k molitvi in življenju po veri….
Zato sme vesel, da ste odslej bolj na »prometni ulici«, kjer vsak dan gre mimo nešteto ljudi.
Želim si, da bi začutili iz vaših prostorov ta vonj »kruha za dušo«, kajti med nami je na eni strani vse manj ljudi, ki priznavajo, da so verni, a po drugi strani vse več tistih, ki iščejo, tistih, ki čutijo, da je to življenje,ki ga sedaj živijo, je prazno in brez smisla.
Na vabilo ste se podpisale vse sodelavke in vsi sodelavci Slomškove knjigarne ni Slomškove založbe.
Želim vam, da ostanete med seboj povezani, da se bo to čutilo, ko človek stopi v te prostore.
Bodite pa tudi ljudje srca, ki znajo sprejeti drugega, mu prisluhniti, svetovati, kajti, če se bodo obiskovalci čutili tako sprejete, vas bodo večkrat obiskali in našli tu to, kar iščejo. »kruh za dušo«.
Zahvaljujem se vsem, ki ste sodelovali na tak ali drugačen način pri pripravi teh prostorov.
Hvala vsem vam, ki ste danes prišli in še boste prišli.
Dobri Bog naj izlije svoj blagoslov ne samo na nove prostore, ampak na vas, ki boste tukaj delali in na vse tiste, ki bodo vstopali v Slomškovo knjigarno in založbo!
Naj Slomškova knjigarna in Založba postaneta kraj nove evangelizacije in kraj, kjer bodo ljudje naši to kar, iščejo, da bodo »potešili« svojo lakoto po  »kruhu za dušo« in bo tako njihovo življenje postajalo lepše in polnejše.


direktor založbe Ognjišče Miha Turk je ob odprtju knjigarne povedal:

slomskova odprtje04Dovolite, da na kratko predstavimo prostore, v katerih se nahajamo, po novem sta tu na Gosposki 17 Slomškova knjigarna in Slomškova založba, ki delujeta v okviru podjetja Ognjišče, založniška dejavnost iz Kopra.
Ognjišče je seveda najprej mesečnik, drugo leto bo praznovalo svoj 55 rojstni dan. V teh letih je že do dobra zrasel in obrodil sadove. Prvi tak sad je že kmalu po začetku založba Ognjišče, ki od vsega začetka skrbi za širjenje verskih knjig in branje dobrih duhovnih vsebin.
V zadnjem desetletju smo knjigam dodali še ponudbo nabožnih spominkov  in darilni program. Strankam skušamo našo ponudbo predstaviti v lepih, prijaznih in dobro založenih knjigarnah; ki jih imamo v Kopru, v Kranju, na Ptuju in v Mariboru.
Slednje dve, torej Slomškovo knjigarno na Ptuju in Slomškovo knjigarno v Mariboru, smo skupaj s Slomškovo založbo septembra 2013 prevzeli od Slomškove družbe v okviru Nadškofije Maribor, s skupno željo, da bi se naša dejavnost v Mariboru ohranila in širila.
Slomškova knjigarna je bila ustanovljena leta 1990 in je Mariborčanom poznana na Slomškovem trgu 3, Slomškova založba pa nekoliko kasneje. Torej bo Slomškova knjigarna drugo leto praznovala trideseti rojstni dan. Verjetno je torej dovolj stara, da »gre na svoje«, če se nekoliko pošalim. 
Zaradi nejasne usode s stavbo, v kateri smo domovali, in ker smo želeli knjigarno primerno povečati, jo narediti še bolj dostopno in na očeh, smo iskali primeren prostor za novo domovanje.
Premislek kam iti, ni bil lahek. Možnosti, kje dobiti primeren prostor, niso vedno v skladu z željami. Kot kaže, je našo stisko in željo, slišal »Nekdo zgoraj« in uspelo nam je pridobiti te prostore, bivšo trgovino Peko, v samem središču mesta; ne daleč stran, kjer smo bili prej, pa vendar še nekoliko bolj dostopno.
Ko smo prejeli nove ključe, se je pravo delo šele začelo. Veliko stvari je bilo treba postoriti, veliko truda smo vložili v te prostore. Večina tega je danes očem skrito, dobesedno v tleh, v stropu, za zidovi… Nekaj pa je na očeh, upamo; da vam je všeč.
Vsem, ki so nam v tem procesu pomagali, bi se rad iz srca zahvalil! Veliko jih je sodelovalo, preveč, da bi naštel vse, pa vendar samo najnujnejše. Najprej hvala odvetniku Mirku Filipoviću, AB biroju ter projektantskemu podjetju Inteleko in direktorju Andreju Vurušiču z vsemi izvajalci, ki so na objektu opravljali razna dela; posebna hvala ELEKTRO SEGR d.o.o. oziroma Sebastjanu Grünfeld, in na koncu posebna hvala za lepo pohištvo mizarskemu podjetju Kampo in direktorju Marku Kajzerju. Hvala vsem mojstrom!
Stavba, v kateri smo je velika, zato smo vanjo preselili tudi osrednje skladišče Ognjišča, ki ima sedaj tu osrednjo logistično točko, iz katere oskrbuje stranke po vsej Sloveniji.
Čutim posebno dolžnost, da se ponovno zahvalim vsem mojim sodelavcem! Še posebej vam, ki delate tu v Mariboru, in ste ob svojem rednem delu, zavzeto pomagali pri prenovi in selitvi prostorov.
Hvala! Upam, da se boste na Gosposki počutili dobro!
Nenazadnje hvala tudi vsem poslovnim partnerjem s katerimi sodelujemo. Preveč jih je, da bi jih vse naštel. Če se sprehodite po policah, boste opazili, kdo vse so in prav vsem se lepo zahvaljujemo ter si želimo dolgega in uspešnega sodelovanja.
Hvala vsem, ki ste prišli danes in vsem, ki prihajate redno v Slomškovo Knjigarno! Upamo in želimo si, da bi se tu še velikokrat srečevali in potrudili se bomo, da vam bo pri nas lepo! Vedno dobrodošli!
Naša želja je, da bi prenovljena Slomškova knjigarna v samem središču mesta, na križišču raznih poti, ostala in še bolj postala eno od duhovnih središč in stičišč, saj, če nas kaj dviga kot narod in tudi kot vsakega posameznika, nas dvigata vera in kultura – knjiga in duhovnost!
Ali če ponovim za blaženim Antonom Martinom Slomškom: »Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne narodove omike.«

pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Gradimo nov svet. Svet ljubezni, miru in dobrote. Gradimo ga s trpljenjem. Gradimo ga najprej v lastnih dušah. Potem bo vstal tudi v drugih.

(Cvetana Priol)
Petek, 26. April 2024
Na vrh